Jako pěstounce jí byly na podzim svěřeny do dlouhodobé péče pětiletá Klaudie a čtyřletý Ladislav. A krátce nato se s nimi v prosinci přestěhovala z pronajatého bytu v centru Karlových Varů do SOS dětské vesničky v Doubí. Aby tady společně prožili první Vánoce. Nechyběla při nich krásná jedlička, kterou společně ozdobili, štědrovečerní večere s kuřecími řízky a samozřejmě dárky.

„Tím největším dárkem pro nás všechny bylo ale přestěhování do vesničky. Máme tady v jednom z domků útulný byt, to prostředí je pro děti naprosto ideální. Ve městě pořádně nebylo, kam by si šly hrát. Tady jen vyjdou ze dveří a jsou v přírodě, mají tady i krásné hřiště,“ řekla Heřmánková. Pochvaluje si, že je tady o rodiny dokonale postaráno a v případě potřeby se jim dostane podpory a pomoci.

Anna Heřmánková se stala pěstounkou v roce 2012, až dosud se ale starala o děti vždy jen na přechodnou dobu, většinou na rok. „Letos jsem se rozhodla, že se stanu dlouhodobou pěstounkou a požádala jsem o svěření dětí, chtěla jsem dvě. Teď je to úplně o něčem jiném, vlastně jsem se stala znovu mámou na plný úvazek,“ poznamenala Heřmánková. Do SOS dětské vesničky v Doubí se stěhovali 1. prosince.

Proč se Anna Heřmánková rozhodla dělat pěstouna? „Dřív jsem chodila do karlovarského kojeneckého ústavu jako dobrovolník. To mi ale nestačilo, chtěla jsem dělat pro ty děti něco víc. Vždy jsem měla ráda děti a to, co jsem do té doby dělala, pro mě bylo zkrátka málo. V téhle fázi prostě nešlo dětem víc pomáhat,“ vzpomíná. A jaký je její recept na pomoc dětem s pohnutým osudem? „Mazlení, láska a hodně se dětem věnovat. Také je důležité je chválit. Pořád, za každou blbost je chválit. Chválit a chválit, to oni strašně potřebují. Chválit je, aby věděli, jak jsou šikovní,“ dodala.

Ilustrační foto
Kraj chce pozemek pro Matyáš, město zase obnoví krematorium