„Betlémy jsme vystavovali již v roce 2016 a výstava měla ohromný úspěch. Loni se nás návštěvníci ptali, proč tady betlémy nejsou . Tak jsme se rozhodli, že letos opět požádáme o spolupráci Hrad Loket a karlovarského výtvarníka a řezbáře Pavla Jiříka a výstavu opět uspořádáme. Možná jsme tak založili novou vánoční tradici,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.
Hrad Loket zapůjčil na výstavu ze svých sbírek pět vzácných historických betlémů z 19. století pocházejících z Loketska. Jsou vyrobené ze sádry, papírmaše, dřeva či porcelánu. Všechny jsou ručně malované a velké od 30 cm do půl metru. Vidět zde můžete, kromě scény narození Ježíše Krista v jeskyni. A také různá ztvárnění hornaté krajiny v okolí jeskyně zrození, v některých případech doplněné o ukázky tehdejší městské architektury.

Jedny z betlémů vystavených v krajské knihovně.Zdroj: Deník / Redakce

Z dílny Pavla Jiříka pocházejí bohatě vyřezávané dřevěné betlémy. Výstavě dominuje velký, široce pojatý, patrový betlém s množstvím detailně ztvárněných figur. Ostatní dřevěné betlémy Pavla Jiříka jsou sice prostorově menší, ale všechny se vyznačují vysokou řemeslnou zručností a dekorativností. Lákají dospělé i děti, které si je zblízka se zájmem prohlížejí. Líbí se jim i to, že jsou betlémy nasvíceny a i tím přinášejí tu správnou vánoční atmosféru.
Na výstavě můžete vidět také současné šité betlémy knihovnice Romany Vlčkové, a papírový jihočeský betlém zapůjčený Martinem Houskou z Plzně.

„Zajímavostí je také nejmenší vystavený betlém umístění ve skořápce vlašského ořechu. Celkem je na výstavě k vidění 32 betlémů vyrobených z nejrůznějších materiálů,“ dodal ředitel Emler.

Zájemci si mohou všechny vystavené betlémy prohlédnout a nasát vánoční atmosféru ve všední dny a v sobotu až do 31. prosince, vyjma svátečních dní a Silvestra, kdy bude knihovna uzavřena. (něm, mel)

Ilustrační foto.
Spoj do lázní se podařilo zachránit