Ač sezona začíná až od dubna, probudily se hrady a zámky ze zimního spánku na Karlovarsku letos dříve než loni. To oceňují především návštěvníci, kteří již začali proudit na prohlídky.

Bečov nad Teplou vsadil na vyhlášení mimořádných prohlídek pro veřejnost. „Ty jsou však tak vyhledávané a navštěvované, že jsme je museli rozšířit a dá se říct, že už se to téměř blíží běžné otevírací době," řekl kastelán z Bečova Tomáš Wizovský s tím, že jen od začátku roku využilo této šance přes čtyři sta návštěvníků. Ten věří, že letošní sezona vynahradí loňský pád, kdy počet návštěvníků spadl pod padesát tisíc.

„Letos budeme mírně zdražovat," prozradil Wizovský. A to o deset korun.

Na zdražování se zatím nechystají na zámku v Chyši. „Uvidíme, co udělají státní hrady a zámky kolem nás. I tak musím říct, že je vstupné v České republice na kulturní památky silně podhodnoceno. V Evropě neexistuje památka, kam byste se za čtyři eura mohli podívat," postěžoval si majitel zámku Vladimír Lažanský. I zde nemusíte čekat na dubnové vypuknutí sezony. „Pro velký zájem jsme zřídili možnost, kdy nás stačí den dopředu kontaktovat. A pokud je skupinka větší než pět lidí, mohou se vydat na prohlídku. Od Nového roku už nás takto navštívily stovky lidí," sdělil Lažanský.

I v Chyši věří ve větší návštěvnost než v loňském roce. „Sice si na loňský rok všichni stěžují, nám se ale dařilo dobře. Dokonce se nám zvedla návštěvnost. Horší pro nás byl spíše ten předloňský rok," dodal Lažanský s tím, že loni prošlo bránou zámku přes sedmnáct tisíc lidí.

Valeč se začátkem sezony problém neměla. Mají zde otevřeno i přes zimu.

„A to díky otevřenému infocentru, kde pořádáme zajímavé přednášky a je možnost zde zakoupit lístky na prohlídku zámku, ty jsou však bez průvodce," řekl kastelán zámku ve Valči Tomáš Petr. Ten případné návštěvníky rovnou pozval na květnové Slavnosti květů, kdy Valeč oslaví 500.výročí jmenování městečkem.

Také Horní hrad o tomto víkendu otevírá s předstihem své brány. Podle Pavla Palackého je sice oficiální zahájení letošní sezony plánováno až na sobotu 22. března, ovšem jarní počasí a probouzející se příroda láká k návštěvě hradu už nyní. Příchozí potěší i zdejší botanická zahrada a nádherný park.

Ceny za vstupné

Bečov nad Teplou

- zámecký okruh 80 korun

- relikviářský okruh 130 korun

Chyše

- zámecký okruh 80 korun

Valeč

- zámecký okruh 60 korun

Horní hrad

- botanická zahrada 40 korun

- hradní okruh 80 korun