Například karlovarský magistrát se ale snaží před tímto problémem bránit mobilními radary, které umísťuje tam, kde si řidiči pletou městskou komunikaci s povolenou padesátkou s rychlostní silnicí a ulicemi se řítí někdy i stovkou. „V současné době máme pět radarů, které se nám velmi osvědčily. Přemísťujeme je tam, kde řidiči pravidelně překračují povolenou rychlost. Vstříc vycházíme i občanům, kteří nás upozorňují na tyto nebezpečné úseky,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Radarové čidlo tak před časem měřilo řidičům rychlost na Západní ulici a nyní jej město přemístilo do Vančurovy ulice.

Spokojenost města s tímto zařízením, které řidiče varuje, že jedou rychleji, než by měli, přiměla radní k rozhodnutí, že zakoupí další radary. „A to tři kusy. Budou nás stát 155 tisíc korun a tato radarová čidla budou modernější než ta, která už vlastníme,“ uvedl náměstek Michal Riško (ČSSD). Na displeji nových radarových čidel se totiž kromě rychlostí zobrazí i SPZ majitele vozu.

Ilustrační foto.
Vyhlaste boj invazním rostlinám! Kraj pomůže

Mluvčí magistrátu Jan Kopál doplnil, že vedení města nově pořizuje zmiňované tři měřiče rychlosti i proto, že dva už pomalu dosluhují. „Jsou staršího data a už se na ně nevyrábí náhradní díly, takže budou výhledově vyřazeny. Dají se nasadit v podstatě kamkoliv, stačí k tomu sloup veřejného osvětlení. Jejich účelem je především upozornit řidiče, pokud překročí povolenou rychlost, aby ubral,“ uvedl mluvčí Kopál. Dodal, že zobrazení i SPZ příliš rychle jedoucího vozidla by mělo psychologický efekt ke zmírnění rychlosti ještě posílit. „Nové měřiče bychom měli dostat v červenci, jejich umístění vyhodnocujeme,“ doplnil mluvčí.