O propojení karlovarského radního Václava Tomáška (ODS) se zločineckým gangem, za jehož vůdce je považován Milan Zádamský, se hovoří už několik měsíců. Źádný z Tomáškových kolegů v radě města však nechce záležitost řešit ihned, všichni ctí presumpci neviny. Zároveň někteří radní konstatovali, že pokud budou informace od svědků pravdivé, bude to mít špatný dopad na město.

„Pokud se takové informace potvrdí, tak je to velice smutné a velmi závažné,“ říká radní Martin Zeman (ČSSD). „Kdyby se tyto domněnky potvrdily, tak to bude velmi vážná věc,“ konstatuje i Tomáš Hybner (ČSSD), v současné době zástupce primátorky.

Zatímco ale například šéf zastupitelského klubu ODS a radní Jiří Hejda odmítá siTomáška pozvat na kobereček, kde by mu objasnil možné vazby na zločinecký gang, další radní Arnošt Donth (ODS) by to uvítal. „Pokud někdo tvrdí, že pan Tomášek je na gang napojený, tak ať ho policie obviní. Já osobně nemám informace, že by se dopustil nějakého trestného činu. Ctím presumpci neviny,“ poznamenává Donth a pokračuje: „Nejsou to však příjemné informace, protože lidé z tohoto gangu asi nebudou žádné Rychlé šípy. Nemám z toho radost, protože se možná tyto zprávy potvrdí. Uvítal bych, kdybychom se tím zabývali. Musíme ale počkat na vyšetřování, než učiníme závěr.“

„I já ctím presumpci neviny, nemám ani žádné informace o tom, že by se pan Tomášek něčeho takového dopustil. Navíc je to záležitost koaličních partnerů z ODS. Věřím, že přijdou s nějakým řešením. Hodně také záleží na tom, jak se bude věc vyvíjet,“ dodává zástupce primátorky Hybner. Také náměstkyně Jana Petříková (ČSSD) nechce zatím vyvozovat žádné závěry. „Pokud existuje takové podezření, není na nás, abychom takovou věc hodnotili. To je záležitost policie. Já pana Tomáška nemůžu nyní za nic soudit. Nemáme ani nic hmatatelného pro to, abychom se tím zabývali na radě města,“ vysvětluje náměstkyně.

Tomáška se zastává i jeho přítel, další radní Radek Novák (ČSSD). Právě oni dva jako jediní přišli hájit zájmy vedení města na protestní mítink proti karlovarské radnici, který se konal v květnu u stadionu AC Start. „Nevím, že by se pan Tomášek měl na něčem takovém podílet. Pokud ano, tak je to věcí policie. Svědeckou výpověď jsem nečetl. Na radě města nic řešit nebudeme do té doby, než se policie vyjádří,“ říká radní Novák.

Radní Václav Larva (ČSSD) konstatuje, že současné právní prostředí v České republice je natolik rozporuplné, že se v něm běžný člověk neorientuje. „Nikdo tak ani neví, kde je vlastně pravda, a to se týká také samotného obvinění lidí kolem tohoto zločineckého gangu,“ podotýká Larva a dodává: „Když se ale někdo pohybuje v hazardu, často ztrácí přehled, kde jsou hranice, které pak překračuje. U politického činitele je ale takové jednání nepřijatelné. V tuto chvíli je předčasné říci nějaký verdikt. Ctím presumpci neviny.“

Názor na podezření, že se karlovarský radní Tomášek podílel na vybírání výpalného, má i starosta Ostrova Jan Bureš (ODS). Právě v Ostrově a jeho okolí rodina Zádamských nejčastěji podnikala a místní lidé tak s nimi mají nejvíce zkušeností.
„Pokud je to pravda, tak ať ho policie obviní a já pak budu nejspokojenější člověk na světě. Odpovědnost za něj nese místní sdružení ODS. Nikdy jsem o Václavu Tomáškovi ale neslyšel,“ konstatuje starosta Ostrova.
Ten, na rozdíl od Hejdy, má podobný názor jako radní Donth. „Pozval bych si k sobě a chtěl bych od něho slyšet jeho verzi,“ doplňuje Bureš.