Novinářům to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Soud se bude zabývat zakázkou na komunální a technické služby, radnice ji podle ÚOHS vymezila příliš široce. Radnice podle ÚOHS porušila zásadu nediskriminace. Firmy, které se o zakázku ucházely, musely kromě svozu a likvidace komunálního odpadu dál provozovat i sběrný dvůr a dělat letní a zimní údržbu silnic a související služby.

„Tímto způsobem mohlo dojít k omezení okruhu potenciálních dodavatelů, kteří by jinak byli schopni dodat jen některá z požadovaných plnění, přičemž postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v dubnu předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zakázku s předpokládanou hodnotou 600 milionů korun vypsalo město loni. Tendr v minulosti kritizovala organizace Transparency International, podle které je dvacetiletá doba zakázky nevhodná, stejně jako spojení dvou služeb do jedné zakázky. Dobu trvání zakázky ÚOHS zohlednil při stanovení výše pokuty. Radnice se hájila tím, že zakázka má jen prodloužit předchozí stav, kdy obě služby pro město vykonávala jedna firma.