Když se Karlovy Vary v roce 2013 rozhodly regulovat počet hazardních heren ve městě, vyhláška vyvolala bouři nevole. Především u těch provozovatelů výherních přístrojů, kteří ze seznamu povolených míst vypadli.

Karlovy Vary vyhláškou stanovily pouze 32 adresních míst, kde je hazard povoleno provozovat. Stížnost se tak dala automaticky předpokládat. Pokutu antimonopolní úřad následně stanovil na 900 tisíc korun. „Město se dle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) mělo dopustit porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, když provedlo regulaci míst pro umístnění provozoven hazardu individualizovaným způsobem, který dle jeho názoru nevychází z objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií, přičemž tyto požadavky je třeba naplnit kumulativně,“ stojí v rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ačkoliv město argumentovalo, že existovala kritéria a procedura pro výběr adresních míst, Úřad je toho názoru, že ani tyto nebyly aplikovány důsledně.

Město se ale vzepřelo a rada jakoukoliv diskriminaci při regulaci hazardu odmítla. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dostalo město následně pokutu 734 tisíc korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné a může být proti němu podán rozklad. Karlovy Vary této možnosti využily. „Proti tomuto rozhodnutí jsme podali dovolání a ještě nebylo rozhodnuto,“ doplnil primátor Kulhánek.

Ilustrační foto.
Práce je stále dost, i když nezaměstnaných přibylo



Výběr míst, kde se mohou provozovat herny, tehdy město dojednalo se zástupci Unie herního průmyslu, která dodává do heren automaty.

Na Sokolovsku klesl počet automatů povolených od Ministerstva financí od loňského února takřka o dvě třetiny. Je jich tam místo 1276 jen 391. Samotné herny pak hlásí úbytek klientely. „Provozuji hernu několik let. Lidi už tolik hrát nechodí. Přispěly k tomu i městské vyhlášky, které nám regulují otevírací dobu,“ řekl Deníku vietnamský podnikatel z Kraslic. Provozování herny už podle jeho slov není tak lukrativní. „Za každý denně platíme. Snižujeme tak jejich počty. Uvidíme, co přijde teď, kdy hráči se budou muset registrovat,“ dodal.

Například Sokolov a Kraslice zavedly pro provoz heren jasná pravidla. Herny nesmí být jako herny označeny, regulovaný je jejich provoz a prostory musí být monitorovány kamerami.

Počet automatů prudce klesl také v Chebu. Svou roli v tom hraje také fakt, že zastupitelé na konci loňského října schválili novou vyhlášku o provozování hazardních her. Podle ní už nedochází k dalšímu prodlužování povolení na provoz hazardu s výjimkou lokality Svatý Kříž.

„Jakmile doběhnou současná povolení, což by mělo většinou být v průběhu roku 2018, nejdéle v prvním pololetí 2019, všechny současné herny i kasina ve městě ukončí činnost,“ vysvětila mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Murad Eldarushev
Murad Eldarushev, z Dagestánu do české klece