Zatímco Romana Riegerová, ředitelka pobočky Národního památkového ústavu v Lokti, na přestavbě nenechala nit čistou, úředníci odboru památkové péče karlovarského magistrátu jsou spokojeni. Ne tak ale už na krajském úřadu. Pokud krajští památkáři obdrží stížnost, pak ji budou podle dobře informovaného zdroje velice rádi řešit. „Oddělení památkové péče odboru kultury krajského úřadu si z vlastní iniciativy vyžádalo od karlovarského magistrátu, odboru památkové péče spis ve věci vydání závazného stanoviska k rekonstrukci objektu, abychom posoudili, zda jsou důvodné pochybnosti o zákonnosti vydaného závazného stanoviska, a jestli je tedy důvod k zahájení přezkumného řízení. V současné době čekáme na spisový materiál,“ uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí. Dosud žádná stížnost na tuto přestavbu ale na kraj nedorazila.

Záruční opravy na karlovarské pěší zóně T. G. Masaryka.
Na pěší zóně dělníci stále opravují závady

Národní památkový ústav v Lokti proti nové podobě restaurace protestuje. „Od nás šlo zamítnutí navržené přestavby. My ale máme pouze doporučující stanovisko,“ uvedla Romana Riegerová. Přestavba pak prý byla povolena s podmínkami, ale stavebník prý ani ty nedodržel. Jenomže karlovarští památkáři to odmítají. „Odbor památkové péče i stavební úřad si nejsou vědomy porušení podmínek stavebníkem. Stavba proběhla tak, jak byla povolena, a při respektování podmínek. Vzhledem k tomu, že je to stavba památkově chráněná, určitě jsme jí věnovali velkou pozornost při projednávání, povolování i kolaudaci. Pokud někdo na rekonstrukci údajně podává stížnost, to samozřejmě může, ale nevidíme pro ni jediný zákonný důvod,“ vzkázali prostřednictvím Jana Kopála, mluvčího magistrátu, karlovarští památkáři. Mluvčí navíc dodal, že zákon nezakazuje rekonstrukci či stavební úpravy památkově chráněného objektu. „Vyžaduje pouze, aby si stavebník vyžádal od památkářů stanovisko, a to také dodržel. „Což se také zřejmě stalo,“ konstatoval Jan Kopál.

Ilustrační foto
Nástupiště před Tržnicí půjde do opravy

Oblíbená restaurace neprošla proměnou poprvé. Zásadně se budova změnila v polovině devadesátých let. Restaurace šla navíc z ruky do ruky a každý z majitelů si interiér i exteriér představoval jinak. Bývalý hostinec pochází z 18. století a původně se mu říkalo Cihelna. Oblíbenou restaurací se později stal díky blízkému rybníku, na němž se kdysi v zimě bruslilo.