Není to úřad, nemají dotace a neprahnou po slávě. Jde jim jen o jedno jediné, a to je lázeňství v Karlových Varech, které je provozováno více než z 80 procent soukromými společnostmi. Většinou se jich ani netýkají škrty od pojišťoven, to platí i pro státní hotel Thermal. „Přes pojišťovny k nám přijíždějí pouze 3 procenta klientů z celkového počtu," uvedl ředitel Thermalu Josef Pavel.

Na včerejším setkání členové sdružení, většinou lázeňští lékaři diskutovali o významných počinech, které ovlivňují lázeňský chod ve městě. Na pořadu dne byly lázeňské lesy, kde ředitel Evžen Krejčí představil novinky kolem lanového centra Linhart. „Lanové centrum je otevřeno již od začátku června, lidé si pochvalují jeho kvalitu a také cenovou dostupnost."

Na sdružení zazněly i informace o akcích pořádaných v době filmového festivalu v objektech kolonád. „Festival hledal prostory, kde by šlo zrealizovat venkovní relaxační zónu společnosti Vodafone, společně jsme našli prostor nad řekou vedle Vřídelní kolonády a zóna bude otevřena denně od 10 do 18 hodin. K omezení provozu dojde pouze na Mlýnské kolonádě prvního a třetího července ve večerních hodinách. Mlýnská kolonáda bude i zázemím pro oranžová kola firmy ČEZ, pojede se tady totiž charita pro Jedličkův ústav." prozradil Milan Trnka z ředitelství pramenů a kolonád.

Asi nejvýznamnějším bodem jednání bylo téma Císařských lázní a jejich využití jako zázemí pro kulturu a cestovní ruch v Karlových Varech. "Bohužel to vypadá, že na to nejsou peníze, již v roce 2007 bylo dohodnuto, že se rekonstrukce bude hradit z Ropů, Ministerstvo kultury řeklo, že dá peníze na Klášter Teplá a my si máme lázně vyřešit tady. Z Ropů však finance zmizely, a tak na rekonstrukci asi nebude," uvedl Josef Pavel.

V případě, že kraj nesežene peníze vrátí se lázně zpět městu Karlovy Vary, a to v roce 2014, to je smluvně ošetřeno ve smlouvě mezi městem a krajem.

Na přípravě projektu Císařských lázní se podílela většina odborných institucí včetně Sdružení léčebných lázní. Zklamání nad nedotaženým projektem bylo na jejich tvářích znát.

V průběhu setkání zazněly i informace o připravovaném již devátém ročníku Lázeňského festivalu, který nebude v letošním roce součástí Tourfilmu, ale přesune se do zářijového termínu, kdy probíhají také podzimní porcelánové slavnosti. Lázeňský festival přežil období krize, a to i bez dotací z evropských fondů. V letošním roce přiveze do Varů zejména novináře ze sousedního Německa.