Novinky by mohli návštěvníci obdivovat už za rok. Tou největší zřejmě bude nové muzeum relikviáře svatého Maura, které se doposud nachází v zámku. „Expozice relikviáře svatého Maura v barokním zámku byla na svoji dobu z finančních důvodů velmi povedeným manželstvím z rozumu, ale už je přežitkem. Muzejní instalace ve čtyřech místnostech s trezorovou komnatou byla vybudována v roce 2002. Je komentovaná průvodcem. Toto vše narazilo díky stále rostoucímu zájmu a popularizaci dramatického příběhu na své provozní i didaktické možnosti,“ vysvětluje kastelán státního zámku a hradu v Bečově nad Teplou Tomáš Wizovský.

V horním zámku v takzvaných Pluhovských domech tak vznikne moderní muzejně-galerijní expozice věnovaná relikviáři. „Na rozdíl od nynějšího muzea bude obsahově a prostorově rozsáhlejší, interaktivní a primárně přístupná bez průvodce, navíc s možností se opakovaně vrátit k samotnému relikviáři,“ říká kastelán.

Ve studii se počítá i s vybaveným multimediálním sálem, edukačními učebnami, šatnami pro návštěvníky a vyhlídkovou věží. Součástí má být i kavárna ve francouzském stylu. Zbytek hradu se po jeho zpřístupnění představí ve své syrové podobě. Tento způsob prezentace památky byl před časem ohodnocen i prestižním mezinárodním oceněním Europa Nostra, přezdívaným památkářský Oscar.

Ilustrační fotografie.
Domov se o klienty stará skvěle