Kromě volby svých zástupců do Parlamentu České republiky budou moci hlasovat i v historicky prvním karlovarském referendu.

V něm by zodpověděli tuto otázku: „Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády z roku 1975?“ Návrh na uspořádání místního referenda zaslali na magistrát karlovarští patrioti v čele s Ottou Řezankou. Zda se ale lidové hlasování uskuteční, to zdaleka není jisté.

Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) nyní petiční archy zkoumá odbor vnitřních věcí. „Archy podepsalo čtyři tisíce sto občanů. My ale musíme vědět, zda je vše podle platné legislativy, zda byla splněna lhůta k podání archů, zda odpovídá počet podpisů a podobně,“ vysvětlil primátor Kulhánek. Právě s podpisy by ale problém být neměl. V Karlových Varech je 38 tisíc oprávněných voličů a k uspořádání referenda jich organizátorům stačí sehnat deset procent, tedy tři tisíce 800. Až toto vše úředníci zpracují a případně vydají kladné stanovisko, pak se návrh na uspořádání referenda postupuje zastupitelstvu.

„Jenom to o něm může rozhodnout,“ zdůraznil primátor Kulhánek. Celé vedení města je ale z návrhu a případného pracovního kolotoče kolem referenda přinejmenším rozladěno. Ve volební místnosti by tak stály dvě urny, dvě plenty a znásobit by se musel i počet komisařů, kteří na správné konání voleb dohlížejí. „Už takhle je sháníme těžko. Referendum navíc stojí peníze, a ne málo. To všechno se nyní řeší,“ podotkl náměstek Michal Riško (ČSSD). Podporovatelé a aktéři referenda spočítali výdaje na přibližně 600 tisíc korun, ale podle vedení města budou náklady na jeho přípravu i konání téměř dvojnásobné. „Odhadli jsme to na bezmála milion korun,“ uvedl primátor Kulhánek.

Aby srdce centra lázní zdobila replika litinového díla věhlasných vídeňských architektů Fellnera a Helmera z konce 19. století, chtějí karlovarští patrioti a myšlenky se nehodlají vzdát. Současná budova, z níž nyní bylo ven odsunuto i tryskající Vřídlo, je v havarijním stavu a čeká ji náročná oprava. Primátor Kulhánek stavbu repliky bývalé Vřídelní kolonády zcela neodmítá, ale její výstavbu považuje za téměř neuskutečnitelnou.

A to hned z několika důvodů. „Jsou to všechno krásné představy, ale obávám se, že je to o obrovských financích. Kdybychom se rozhodli změnit podobu Vřídelní kolonády, demolice té stávající bude neskutečně drahá a může dosahovat i hodnoty té stavby. Tím, že sedí na vřídelní desce a je tam vývěr Vřídla, jde o velmi citlivou oblast. Druhou věcí je pořizovací hodnota litinové kolonády, která bude v mnoha desítkách, ba i stovkách milionů,“ uvedl už při začátku diskuze, jak má Vřídelní kolonáda v budoucnu vypadat. Pokud by se ale Karlovaráci v místním referendu vyjádřili pro litinovou kolonádu, pak by vedení města jejich názor muselo zřejmě akceptovat.

Ilustrační fotografie.
Padl další rekord. Nezaměstnanost je pod čtyřmi procenty