Nežijeme v Anglii, ani v 15. století a nestojí proti sobě Lancaster s Yorkem. Jejich válku růží ale nápadně připomíná spor v sociální demokracii, v němž proti sobě stojí Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, a Michal Hašek, místopředseda této strany.

Předsednictvo sociální demokracie totiž hned po volbách doporučilo Bohuslavu Sobotkovi, aby na svou funkci rezignoval. Ten to neučinil a výsledkem byla sociálně demokratická dvoukolejnost ve vedení této strany. Novou podobu vlády vyjednávaly dva týmy ČSSD. To už dnes neplatí a sociální demokraté se snaží znovu nabýt zhroucenou stabilitu.

A jak hlasovali zástupci kraje na onom předsednictvu?

„Já jsem pro rezignaci Bohuslava Sobotky nehlasoval, protože nejsem členem předsednictva," dementoval hejtman Josef Novotný (ČSSD) informaci, kterou Deník uveřejnil ve včerejším vydání. (Za tuto chybu se omlouváme).

Podle Josefa Novotného šlo o obrovskou frustraci z volebního výsledku ČSSD a výzva k Sobotkově demisi byla reakcí horkých hlav na diskuzi na předsednictvu. To zasedalo den po skončení voleb.

„Nyní bude velmi záležet na tom, jak citlivě bude složen vyjednávací tým. Do budoucna bych si přál, aby ČSSD vedl někdo další, který by ji stmelil," dodal Josef Novotný. Jako rozdělující osobu v ČSSD vidí Jiřího Dienstbiera.

Ten, kdo pro rezignaci současného předsedy ČSSD ale na předsednictvu hlasoval, byla nově zvolená poslankyně Markéta Wernerová.

„Byl to většinový názor kraje, jednalo se tedy o doporučení. Na špatné výsledky voleb bych očekávala větší sebereflexi současného předsedy Sobotky. Své funkce měl dát k dispozici nejen on, ale také místopředsedové," uvedla poslankyně. A dodala, že průběh předsednictva byl velmi nešťastně interpretován.

„Je ale stále lepší něco dělat, než čekat, být zticha a nedělat nic. To bychom mohli dopadnout jako ODS," dodala Markéta Wernerová. Podle ní se ČSSD nyní musí soustředit na vyjednání silné a akceschopné vlády.

Podle Miloslava Čermáka, krajského předsedy sociálních demokratů v Karlovarském kraji, je třeba jednat o tom, koho kraj jako předsedu, zda Sobotku nebo Haška, podpoří. „Nyní se sejdou okresní výbory a v pátek zřejmě také krajský výkonný výbor ČSSD. Pak vydáme oficiální stanovisko," uvedl Čermák pro Deník v úterý.

Jak se dívá na lhaní místopředsedy Haška, který až včera přiznal, že se s prezidentem Zemanem po volbách se stranickými kolegy sešel, nevíme. Včera krajský předseda ČSSD nebral telefon.