Ještě tento týden si specializovaná firma na demolice, společnost Marent Demolice, převezme opuštěný objekt dětského oddělení Karlovarské krajské nemocnice v Karlových Varech. Dětští pacienti už pavilon zvaný nyní M neobývají dlouhé roky. O demolici bylo rozhodnuto už před šesti lety, protože objekt je prolezlý dřevomorkou, nevyhovuje dispozičně a jeho přestavba by nebyla efektivní. Odstranění nevyhovujícího objektu, kde kdysi sídlilo i ORL a oční ambulance, je součástí komplexního generelu, tedy přeměny karlovarské nemocnice, která má být dokončena v roce 2030.

„Ve středu se areál oplotí a začneme ho vyklízet. Musíme vynést všechen nerecyklovatelný materiál, jako jsou dveře nebo linolea. Předpokládám, že vyklizení dětského oddělení bude trvat dva týdny. K samotné demolici by pak mělo dojít v polovině července. Místo bude následně srovnáno zcela se zemí,“ informovala ředitelka společnosti Marent Demolice Gabriela Kočová.

Jan Šebek.
Nejlepším barmanem Česka je Jan Šebek z Puppu, bude reprezentovat v São Paulu

K zemi už šla před časem například někdejší pitevna. Stejný osud čeká i současný pavilon G. Naopak bývalé infekční oddělení, které se nachází v protilehlé budově L, se právě rekonstruuje. Přestavba má být hotová do konce letošního roku. Pak se sem přestěhuje transfúzní stanice. „Práce zcela změní dispoziční řešení a celkový vzhled objektu. Vznikne zde prostor pro několik pracovišť, jde například o administrativně - provozní úseky, ale i transfúzní oddělení. Nové prostory tohoto oddělení nabídnou dárcům standardy moderního zařízení,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Klienti nové transfúzní stanice budou mít také před zrekonstruovaným objektem lepší možnosti k parkování než doposud před stávajícím oddělením na Vítězné ulici. Jak doplnil Martin Čvančara, ředitel provozně – technického úseku nemocnice, součástí nové transfúzní stanice budou i moderní centrifugy na krev, které váží stovky kilogramů.

Součástí generalu, který je rozdělen na několik etap, bude až v poslední fázi výstavba parkovacího domu. V rámci přestavby nemocnice zatím zůstává pavilon N, který si areál ponechává jako záložní prostor i pro stavbu. „N zatím zůstává. Počítáme i s jeho částečnou opravou, protože sem budeme stěhovat onkologickou ambulanci, která končí v ulici Na Vyhlídce,“ upřesnil generální ředitel nemocnice Josef März.

Tragická noc na západě Čech: při dvou dopravních nehodách zemřelo pět lidí
Polovina mrtvých při nehodách byla na západě Čech. Na úseky upozornil i audit

Stavebními úpravami pavilon L vznikne také střešní nástavba, úpravy se týkají i přilehlého pozemku, jehož terén bude dorovnán. Vznikne zde tak plocha pro zásobování celého areálu. Celkové náklady na přestavbu L mají dosáhnout 275 milionů korun. Jak hejtman Kulhánek ale dodal, kraj jako vlastník nemocnice se snaží čerpat příspěvky z různých dotačních titulů, a to nejen na samotnou rekonstrukci, ale i vybavení. Konkrétním příkladem je dotace ve výši 20,5 milionu korun na vestavěné komorové mrazáky a lednice pro skladování plazmy a krve v novém transfúzním oddělení.