Schodek bude sloužit na předfinancování dotačních projektů. „Rozpočet jsme koncipovali jako vyrovnaný a účetní schodek je plánován na předfinancování projektů hrazených z Integrovaného plánu rozvoje území, tedy z evropských zdrojů,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA). Nedůležitější dokument města byl podle něj projednaný se všemi, kdo o to měl zájem. „To je se zastupitelskými kluby a na finančním výboru získal rozpočet většinovou podporu. Města včetně Karlových Varů si oproti loňsku polepší v daňových příjmech, ovšem tyto peníze okamžitě vydají. „Zvyšují se mzdové tarify, a to i v kultuře a sociální sféře, takže výsledkem je, že nula od pojde,“ konstatoval primátor.

Sestavení rozpočtu bylo podle primátora Kulhánka obtížné, protože bylo třeba vyvážit balanci v částkách na investice a dotační tituly. Oproti letošnímu roku totiž Karlovy Vary vyčlenily více peněz na investice, a to právě díky rozjezdu dotačních programů. Přesto je podle vedení města sestaven v pořádku.

Ilustrační foto.
Zlodějíčci vykrádají auta u škol a školek čím dál tím častěji

Kapitálové výdaje činí 443 milionu korun a mezi nejvýznamnějšími investice se řadí pokračovaní stavby domova pro seniory ve Staré Roli, rekonstrukce terminálu Městské hromadné dopravy u tržnice, prostoru u horního nádraží včetně dokončení lávky přes kolejiště. Začne rekonstrukce Moravské a Hynaisovy ulice a náměstí Svobody. Rozpočet počítá i s opravami památek, Goethovy vyhlídky nebo střechy a pláště divadla.

Stavět se budou i nové cyklostezky.

Jedinou změnou, k níž došlo v navrženém a projednaném dokumentu, je vyčlenění šesti milionů korun na hasičské vozidlo jednotky záchranného sboru ve Staré Roli, které muselo být vyřazeno z výjezdů. „To se nám do rozpočtu nepodařilo prosadit, proto jsme tuto investici řešili dohodou. Peníze půjdou z rozpočtových úspor, které v letošním roce činí 14 milionů korun,“ vysvětlil změnu náměstek Michal Riško (ČSSD). V případě úspor při výběrových řízeních město podle primátora Kulhánka využije ušetřené peníze i na další projekty, které vzešly z diskuzního fóra, na němž se vedení města pravidelně setkává s obyvateli.

Pavel Šporcl vyrazil na společné vánoční turné s KSO.
Symfonici zahájili vánoční turné s Pavlem Šporclem

Pro rozpočet hlasovalo z pětatřiceti zastupitelů čtyřiadvacet, proti byli dva. Přestože k rozpočtu zastupitelé námitky neměli, při schvalování koncesního řízení na rekonstrukci Alžbětiných lázní se řádně zapotili. Oprava posledního veřejného lázeňského zařízení vyjde na přibližně 500 až 550 milionů korun a město na opravu hledá strategického partnera. Schválením koncesního řízení zastupitelé souhlasili s výzvou k podání nabídek dvou zájemců a smlouvu by mohli projednat v červnu.