Opak je ale pravdou. Za podpory Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad realizovalo město investice ve výši 600 milionů korun. „A obdrželo nebo ještě by mělo obdržet dotace v celkové výši 420 milionů korun," vysvětlil Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Jenomže toto období končí. A až v pondělí 31. srpna  překlene řeku Ohři u meandru nová moderní lávka, první etapa přísunu evropských peněz bude u konce.

Město mohlo peníze z ROPu čerpat na projekty spadající do Integrovaného plánu rozvoje města, jejž připravila ještě bývalá koalice ODS a ČSSD.  Ten stanovil zájmové území jako okolí Ohře a Rolavy zasahující do městských částí Tuhnice, Dvory, Rybáře.  V tomto území bylo naplánováno pět hlavních projektů. Koupaliště Rolava, Meandr Ohře s víceúčelovou stezkou, krytý plavecký bazén s lávkou a parkovištěm, Centrum zdraví a bezpečí a hala pro míčové sporty.

Modernizace areálu Rolava byla dokončena v květnu 2010. Celkové náklady činily 73 milionů, z toho dotace 51 milionů. Meandr Ohře v Karlových Varech a víceúčelová stezka Rybáře – Stará Role se pro veřejnost otevřely v červenci 2010. Celkem stály 36 milionů, z toho dotace činily 31 milionů. Výstavba krytého plaveckého bazénu, lávky a parkoviště byla dokončena v dubnu 2014. Samotný  bazén za 226 milionů byl otevřen 1. října 2012. Dotace  činily 193 milionů. Především školy už od letošního června mohou využívat  Centrum zdraví a bezpečí. Náklady na tuto stavbu činily 72 milionů, z toho dotace 61 milionů korun. Hala pro míčové sporty za 144 milionů byla dokončena letos v červenci. I tady město čerpalo dotace ve výši 44 milionů.

„K těmto už realizovaným stavbám  později přibyly dva doplňkové projekty, které umožnily městu dočerpat zbylé prostředky v Integrovaném plánu rozvoje města. Samozřejmě se musely realizovat v území vymezeném tímto plánem," vysvětlil mluvčí Kopál. Tyto projekty jsou právě dokončovány a oba vlastně rozšiřují dříve realizované projekty. Je to venkovní bazén za 19 milionů, který je už v provozu. Předpokládaná dotace je 16 milionů. Na Meandru Ohře město také dostavuje  víceúčelovou lávku, příjezdovou komunikaci a parkoviště. Otevřeny budou letos na podzim. Celkové náklady činí 29 milionů, z toho předpokládaná dotace 24 milionů.

V čerpání evropských peněz hodlá město pokračovat. A to z programu Integrovaného plánu rozvoje území pro roky 2014 až 2020. „Toto období zahrnuje šest let a projekty schvaluje Ministerstvo pro místní rozvoj. Karlovy Vary by mohly  na dopravu, ochranu památek, zaměstnanost a další projekty získat dotace až 1,5 miliardy," vysvětlil primátor Kulhánek.