Když Rudolf Mattoni, pravnuk zakladatele Mattonky, při své návštěvě regionu zavítal v pátek do Kyselky, netušil, že jsou budovy lázní v až tak hrozném stavu. Na místě z toho byl podle zástupců Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR rozrušený a v šoku.

„Kalifornští ´houmlesáci´ by se o ty domy postarali líp. Je to strašné. Byl jsem tu před šesti sedmi lety, ale ty domy vypadají, jako by se staly cílem útoku nějaké vojenské jednotky v Afghánistánu," řekl Rudi Mattoni.

Mattoni se pak po hodinové procházce setkal v místním kině s občany Kyselky. Ti ho přivítali velmi bouřlivě a měli pro něj připravené nejrůznější dotazy a i menší pozornosti, například přebal knihy Dravec Mattoni, která je pro příznivce Kyselky velmi oblíbená a prý ji čtou jedním dechem. Pravnuk legendárního podnikatele byl ke všem lidem velmi milý a vstřícný. Beseda s občany se samozřejmě dotkla i současného stavu odkazu Heinricha von Mattoniho.

„Pradědeček Kyselce věnoval dvě třetiny svého života. Nikdy jsem nenárokoval tento majetek a nehrála v tom roli druhá světová válka nebo komunismus. Členové rodiny své podíly prodali ještě před válkou. Ale Karlovarské minerální vody mají morální odpovědnost za odkaz jménem Mattoni. Já si totiž své jméno nevybral, nekoupil jsem si ho ani jej nemám obchodně chráněné," konstatoval Mattoni s tím, že podle něj není záchrana budov ztracená.

Po besedě s občany Kyselky pak následovala večeře s donem Pasqualem z Karlovarských minerálních vod, která trvala hodinu a půl. Rudolf von Mattoni poté sdělil, že byl pan Pasquale velmi přátelský, řekl mu, že chce šedesát milionů korun investovat do svých dvou budov. Je však podle Mattoniho přesvědčen, že zbylé domy jsou natolik zchátralé, že je nelze opravit. „Žádný konkrétní závěr z večeře nebyl," dodal Mattoni.

V sobotu jel pravnuk Heinricha Mattoniho na drahovický hřbitov. Zde společně s desítkami lidí vzdal hold svému pradědečkovi Heinrichu von Mattonimu a členům rodiny, které má zde pochovány.

„Čekaly ho tu tři desítky občanů a přivítali jej opět potleskem. Pan Mattoni nám poděkoval za snahu zachránit odkaz tohoto velkého muže. Ladislav Gerendáš s Jaroslavem Lukšíkem položili jménem ASORKD věnec k bustě Heinricha Mattoniho a pan profesor se svým předkům poklonil. Na záchranu lázní v Kyselce si pan Mattoni s přítomnými připil čerstvou vodou z Ottova pramene, kterému v květnu požehnal pan farář Vladimír Müller ze Staré Role," uvedl Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

Pravnuk Heinricha Mattoniho navštívil také v karlovarském muzeu výstavu Hvězdné nebe nad Kyselkou, která se mu velmi líbila.