Některé z nich se totiž právě před pár dny vrátily ze švédského Katrineholmu, kde si české školství velice považují a vyzdvihují jeho přednosti. Setkaly se tu s Ingeborg Hatz, která například v roce 2005 kritizovala optimalizaci školství v Karlovarském kraji. „Paní Ingeborg byla u nás letos v dubnu a mimo jiné se zajímala i o stravování na školách,“ vyprávěla zaměstnankyně speciálního pedagogického centra Hana Švarcová. „Ve Švédsku totiž měli do určité doby stravování ve školách jako my, tedy že se jídlo vařilo přímo ve školních kuchyních.

Pak ale přistoupili na jeho dovoz, a teď toho velmi litují,“ pokračovala učitelka z mateřské školy v Sedleci Jaroslava Petlíková. „Kuchyně slouží už jen pro ohřívání jídla. Ochutnaly jsme ho a nebylo nic moc. Nemá tu správnou chuť a určitě není tak zdravé jako čerstvé. Proto nám ve Švédsku říkali – nenechte si školní kuchyně vzít, važte si toho, že je máte,“ doplnila Švarcová. Podle nich se Ingeborg Hatz právě velmi zalíbily kuchyně v českých školách a jejich zařízení. „Nejde jen o samotné obědy. Děti totiž registrují vůni jídla, když se připravuje. Podporuje jejich vnímání. Švédské děti o to přišly,“ doplnila Petlíková.