Urychlila by se tak pomoc lidem a byla by podstatně dostupnější. O uskutečnění záměru jednali na krajském úřadě představitelé vedení kraje, hasičského záchranného sboru, zdravotnické záchranné služby, krajského policejního ředitelství, Městské policie Karlovy Vary i další odborníci.

„Chtěli bychom dosáhnout toho, aby se na jednom místě, v jedné budově mohli nepřetržitě setkávat a spolupracovat zástupci všech složek integrovaného záchranného systému a měli veškeré potřebné technologie. Projekt také chceme představit zástupcům Ministerstva vnitra ČR a následovat bude podpis memoranda o podpoře záměru a spolupráci kraje, ministerstva a města Karlovy Vary,“ vysvětlil náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.
Projekt představil přítomným náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřich Volf.

Ilustrační foto
Dopadli muže, který si dovoloval na dívku. Za znásilnění mu hrozí deset let

„Už nyní si lidé myslí, když volají 112, že se dovolají na místo, kde jsou zároveň hasiči, záchranáři a policisté, kteří jsou připraveni pomoci. A právě jeden společný strategický prostor, kde budou všichni zástupci složek integrovaného záchranného systému v osobním kontaktu, pomoc lidem v krizové situaci výrazně urychlí. Počítáme s tím, že by se v budově nacházely technologické, operační a dispečerské sály, nadstavbu by tvořilo zázemí pro Krizový štáb Karlovarského kraje. Vznikla by ale i jedna variabilní místnost určená například lidem z krajské hygienické stanice, krajské veterinární správy, kteří by v danou chvíli řešili aktuální problém v regionu,“ uvedl Volf.

Hasičský záchranný sbor nyní předá krajskému úřadu podklady potřebné pro zadávací dokumentaci, na základě které kraj vyhlásí zadávací řízení na studii proveditelnosti. „Na zhotovení studie schválilo krajské zastupitelstvo vyčlenit 1 milion korun z krajského rozpočtu. Dále by mělo navázat zpracování projektové dokumentace. Co se týče nákladů na realizaci projektu, budou se pohybovat zřejmě okolo 300 až 400 milionů korun. Podstatnou část financí bychom rádi získali v rámci programu RESTART určeného na rozvoj strukturálně postižených regionů,“ poznamenal náměstek Kubis. Ten se domluvil se zástupci IZS Karlovarského kraje na ustavení pracovní skupiny, jež bude zodpovídat za plnění jednotlivých částí záměru. Nové Společné operační středisko 112 by pak mělo být dokončeno v roce 2022.

Pietní akt a program na náměstí v Toužimi.
Rodáka a pilota připomíná pamětní deska