Při sbírce skončilo 7 323 korun ve dvou pokladničkách na magistrátu a v městském Infocentru. Dalších 11 858 korun bylo vloženo na sbírkový účet. To ale zdaleka nestačí.

„Je to jen část ze sumy, kterou na vytvoření místa potřebujeme. Očekávané náklady jsou odhadovány na 250 000 korun. Aby mohlo Havlovo místo vzniknout, musíme najít zbývající peníze v rozpočtu. O tom ale musí rozhodnout nová rada a zastupitelstvo," konstatoval primátor Petr Kulhánek.

Pokud by město nevyužilo prostředky vybrané sbírkou pro jejich účel, tedy pro zřízení Havlova místa, je příslušný krajský úřad oprávněn nařídit městu odvedení výtěžku do rozpočtu kraje a rozhodnout o účelu, k němuž má být výtěžek použit.

Historicky první vzniklo 3. října 2013 na půdě Georgetownské univerzity v hlavním městě USA Washingtonu, jeho vznik inicioval velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič a umělecký tvůrce podoby tohoto místa, architekt a designér Bořek Šípek.

„Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla," uvádí Knihovna Václava Havla.

Jak „Havlovo místo" vlastně vypadá? Architekt Šípek přišel s velmi jednoduchým a přitom velmi kreativním designem, symbolizujícím demokratickou otevřenost k dialogu, složeným ze dvou kovových zahradních křesel, spojených s kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa, národní strom České republiky.

Autor sám instalaci nazval „Hovoří demokracie" a pracovně instalaci označuje za lavičku.