Rada města už sice pro nesplacený dluh 120 tisíc odsouhlasila škole výpověď z nájmu, jenomže insolvenční správce toto rozhodnutí zpochybnil. „Údajně jsme nájem neukončili v souladu s nájemní smlouvou. Nyní všem rozesíláme rozhodnutí o výpovědi z nájmu," vysvětlil náměstek Michal Riško (ČSSD). Celý spor tak může skončit vyklizovací žalobou, kterou na současného pronájemce podá vedení města.

Zájemci o soukromou školu si nyní na magistrátu podávají dveře. Jenomže město má svázané ruce uzavřenou nájemní smlouvou. Pokud by objekt chtělo pronajmout, pak podle náměstka Riška bude požadovat složení kauce. „Stále ale jednáme, jde nám o žáky, kteří zde studovali. Obrátili jsme se i na krajský úřad, který si na svých středních školách vytvořil rezervu a tyto studenty by mohl od nového školního roku přijmout," vysvětlil náměstek Riško.

Také primátor Petr Kulhánek (KOA) už o škole s jedním zájemcem o její provozování jednal. „Neměl ale nic zpracovaného, ani kvalifikační předpoklady pro vedení školy. Chtěl ji prý ale zachránit," líčil jedno ze setkání. Primátor je ale značně zklamaný ze současného managementu školy, který nesplnil, co slíbil. „Umožnili jsme v červnu žákům zde dostudovat, ale nyní chceme svůj majetek do vlastní správy," zdůraznil. Dotazy na vedení školy a správce včera zůstaly nezodpovězeny. Ředitel Ladislav Novák sice telefon zvedl, ale pak jej okamžitě vypnul. Insolvenční správce jej nezvedl vůbec.

Karlovarský kraj je o potížích SOU na Jana Palacha informován, ale i přes insolvenci škole poskytl peníze. „Finance od ministerstva školství pro SOŠ obchodu KV na ´letní měsíce´ posílal krajský úřad na účet insolvenčního správce na základě rozhodnutí krajského soudu," vysvětlila Jana Pavlíková, krajská mluvčí. A doplnila, že kraj je informován, že se škole nepodařilo vyřešit smluvní vztahy s magistrátem ohledně nájmu. „Informovali jsme insolvenčního správce o tom, že krajský úřad bude kontaktovat ředitele školy, aby dal k dispozici veškeré podklady týkající se počtu žáků školy a další informace. Budeme jednat s řediteli našich škol, abychom zajistili možnosti přemístění studentů. Vyrozumíme žáky i rodiče tak, aby znali možnosti krajských škol i obory, a kontaktujeme také orgány státní správy, s nimiž se řeší možnost dokončení maturit," vysvětlila mluvčí.