Nejvyšší soud České republiky definitivně odmítl dovolání Města Karlovy Vary, které se domáhalo zaplacení téměř 600 milionů korun po zhotovitelích multifunkční KV arény. Tu v roce 2009 dokončilo sdružení firem Syner, Bau-stav a Metrostav. Po změně ve vedení města a za primátora Petra Kulhánka (KOA) Karlovy Vary firmy zažalovalo, protože podle mínění politiků byla hala předražená a patří stavařům. Soud následně konstatoval, že KV Arena zůstává v majetku města, a druhou část sporu, tedy žádost Karlových Varů, aby  stavební firmy uhradily  šestisetmilionový rozdíl v předražené stavbě,  v těchto dnech Nejvyšší soud  nadobro uzavřel. Podle Ondřeje Pacelta, mluvčího firmy S group holding, divize firmy Syner, soud nižší instance musí vyčíslit náklady dlouholetého soudního řízení, které město stavebním firmám za prohraný spor zaplatí.

Ilustrační foto.
Lidé v kraji měli na výplatních páskách více. Stále ale nic moc

Primátor Petr Kulhánek (KOA) zklamání z rozhodnutí Nejvyššího soudu vůbec neskrýval. Vrchní soud totiž už jednou vrátil rozhodnutí v tomto sporu nižším soudům, ale ty se podle něj doporučením neřídily. „Prvoinstanční i odvolací soud konstatovaly, že smlouva o dílo na výstavbu haly je od samého počátku neplatná. Ani jeden soud však nepřiřkl městu žádné peníze,“ podotkl primátor  Kulhánek.

Na dotaz, zda se město znovu odvolá uvedl, že by v tomto případě zbývala už jen ústavní stížnost, která ale vyžaduje specifické okolnosti. „Zatím nemám rozsudek Nejvyššího soudu v ruce, nejprve se s ním musím seznámit. V každém případě jsme v právu, ale neuspěli jsme,“ znovu zopakoval primátor Kulhánek. KV Arena, za níž město zaplatilo více než miliardu korun, se vleklými soudními spory nadále prodražuje. Karlovy Vary už navíc byly  potrestány antimonopolním úřadem pokutou ve výši půl milionu korun a legendární losovačku, z níž následně vzešly vítězné firmy, které KV Arenu stavěly. Vedení města proto tvrdilo, že smlouva na její výstavbu  byla uzavřena na základě protiprávného výběrového řízení, a proto je neplatná. Verdiktem Nejvyššího soudu tak nyní letitý spor o halu zřejmě končí.

Ilustrační foto.
Má průšvih kvůli neschopence. Upravil si termín jejího konce