Vozí je nakoupit, k lékaři nebo do nemocnice. Speciální vozy s nápisem Senior bus či Senior expres si senioři a lidé s handicapem nemohou vynachválit.

Policisté kontrolují řidiče při akci Speed Marathon.
VIDEO: Na Speed Marathon doplatily desítky příliš rychlých řidičů

V Kraslicích usednou senioři do tohoto taxi už od června. Radnice už díky dotaci pořídila nový vůz. „Důvodem zapojení do projektu bylo, že město Kraslice nemá na svém území městskou hromadnou dopravu. Dalším je pak problematická poloha a rozloha města s kopcovitým terénem s velkým převýšením. Specifikou města je rozlehlost území, které má na délku zhruba 10 km, přičemž celková rozloha včetně přilehlých částí je 8 135 ha,“ řekla Ivana Rážová, vedoucí sociálního odboru kraslické radnice.

Cílem je podle jejích slov zajistit přepravu narůstajícímu počtu seniorů a starším osmnácti let, kteří jsou vlastníky průkazu ZTP nebo ZTP/P. A to za účelem přepravy k lékaři, na nákupy, k jednání na úřadech, k zajištění služeb, k návštěvě rodiny a přátel.

Na pořízení vozidla pro službu Senior expres poskytl kraj městu Kraslice dotaci čtvrt milionu korun. „Město k tomu na nákup vozidla Citroen Berlingo přidá až 150 tisíc korun. Dalších 250 tisíc uvolní na mzdu a odvody za řidiče,“ uvedl starosta Kraslic Roman Kotilínek. Za jednu jízdu zaplatí senior 12 korun.

BUDOVA NÁDRAŽÍ VE FRANTIŠKOVÝCH LÁZNÍCH by si zasloužila efektivní zkrášlovací kúru.
Opravy nádraží přijdou na 24 milionů korun

Senior expres funguje již v Sokolově, kde se těší stále větší oblibě u seniorů a imobilních lidí. Jen během prvního roku najel tento vůz na patnáct tisíc kilometrů.

Nově bude senior taxi brázdit také mariánskolázeňské ulice. „Získali jsme dotaci na pořízení vozu ve výši 220 tisíc korun,“ informoval starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. Službu bude ve městě provozovat dům s pečovatelskou službou. „Toto řešení se samo nabízí, většina klientů je z domova,“ uvedl starosta. V současné době finišují přípravy na zavedení senior busu a služba by měla začít fungovat už na začátku prázdnin. Cena bude pro seniory symbolická. Rozdíl v nákladech na tuto službu bude hradit město ze svého rozpočtu. Mariánské Lázně uvažují o tom, že jako řidiče zaměstnají jednoho ze zaměstnanců domova s pečovatelskou službou.

Karlovy Vary zavádí tuto oblíbenou službu pro seniory od 1. května prostřednictvím městské společnosti Dopravní podnik. „Dodej vozu se ale může o měsíc zpozdit, protože dodávka bude jezdit na zemní plyn, tedy na šetrný pohon, a u těchto typů aut jsou dodací lhůty delší,“ uvedl náměstek Michal Riško.

Ilustrační foto.
Prodavač „perníku“ má utrum

Za službu Senior expres, tedy za jednu jízdu, zaplatí důchodce od pětašedesáti let 25 korun. Podle náměstka Riška spočívá největší břímě za tuto službu pro město v nákladech, ale částečně je hodlá kompenzovat získáním dotace od Krajského úřadu Karlovarského kraje. Ten na jeden vůz městům s rozšířenou působností vloni přispěl částkou ve výši 250 tisíc korun a letos tento dotační program zřejmě vypíše opět. Za novou dodávku zaplatí město půl milionu korun. Karlovarští radní už schválili i pravidla provozování služby Senior expres.

„Vozidlo nemůže zájemce využívat jako záchrannou či pečovatelskou službu. Jako doprovod může jet se seniorem jedna osoba a držitelé ZTP či ZTP/P průkazů mají jízdu zdarma,“ dodal náměstek primátora Riško. Senior expres má podle něj zajistit lidem dostupnou dopravu na dobu nezbytně nutnou v případech, kdy si nemohou zvolit jiný způsob přepravy. „A to pro účely přepravy klienta do zdravotnického zařízení, přepravy do úřadů, na nákup a podobně. Službu je možné využít v rámci celého území města Karlovy Vary maximálně čtyřikrát za měsíc pro jednoho uživatele a lze ji den předem objednat telefonicky na čísle 800 100 951,“ doplnil náměstek Riško. 

Čištění Ohře 2007.
Dobrovolníci nasbírali při čištění řeky 21 tun odpadu