Před věznicí ve Vykmanově u Ostrova nad Ohří je v současných dnech rušno. Za neustálého vrčení motorů aut, v nichž se chtěli ohřát kamarádi a příbuzní čekající na amnestované vězně, se o osudu svého bratra rozpovídala posádka malého fordu se strakonickou poznávací značkou.

„Čekáme tu na našeho bratra už od včerejška. Podle posledních informací, co máme, by měl být propuštěn každou chvíli. Dostal od soudu šest měsíců za mařenku (maření výkonu úředního rozhodnutí, poznámka redakce), když jezdil i přesto, že mu vzali papíry," uvedl jeden z osádky vozu, který si nepřál být jmenován.

Další z členů posádky dodal: „Abych se přiznal, amnestie mohla být mnohem širší, aby se tak na svobodu dostalo víc našich kamarádů, ale i tak je to lepší než nic. Sice jsem slyšel, že Vězeňská služba rozváží propuštěné na blízká nádraží, ale my jsme ho chtěli mít co nejdřív zpátky u sebe a večer už máme naplánovanou oslavu."

Podle mluvčí věznice Zdeňky Stöbauerové zatím soudci, kteří úřadují přímo ve věznici, propustili na svobodu padesát jedna amnestovaných. „Dnes připravují další spisy a budou propuštěni další lidé. Kolik jich ale bude, to se dá odhadnout jen stěží," dodala včera dopoledne mluvčí ostrovské věznice.
Aby šlo propuštění amnestovaných vězňů ještě rychleji, místo čtyř soudců, kteří zde pracovali ve středu, už jich včera bylo šest. „Je to vše náročné. Nevím, jak dlouho bude propuštění vězňů, kteří od prezidenta dostali milost, ještě trvat," doplnila mluvčí.

V každém případě soudci museli odložit rozpracované případy na Okresním soudu v Karlových Varech a téměř všichni se přesunuli do ostrovské věznice. „Nikdo na trestním není. Jsou ve věznici. Více informací poskytovat nebudeme. Musíte hovořit přímo s nimi," uvedli na okresním soudu.
Ostrovskou věznici opustí díky amnestii téměř čtyři sta lidí.

Přestože je karlovarský úřad práce na tyto klienty připraven, žádné velké davy úřad v Karlových Varech a jeho pobočky v dalších městech neoblehly. „Spíše se trousí po pěti až deseti. My máme na všech pokladnách připraven dostatek hotovosti, abychom jim mohli vyplatit dávku mimořádné okamžité pomoci. Ta může při splnění všech požadavků dosáhnout až tisíce korun a není vázána na místo trvalého bydliště," uvedla Petra Dolejšová z karlovarského úřadu práce.

Svůj názor na amnestii vyjádřil i starosta města Ostrova, které blízce sousedí s věznicí Vykmanov: „Pokud by se jednalo jen o uhlazení nedbalostních trestů, pochopil bych to, ale proč to platí i pro úmyslné trestné činy? Myslím si, že to panu prezidentovi především neodpustí poškození. Pokud se jedná o bezpečnost ve městě, tak celou situaci bere městská policie na zřetel a více se tak zaměřuje na hlídky v blízkosti zastávek, kde by mohly být problémy."