Obyvatelé městečka se dlouhodobě potýkají se špatným stavem silnice směrem na Rudné do Nejdku.

Podle starosty silnici využívají lidé z Přebuzi k dopravě do práce v Nejdku, do školy, i na nákupy. „Bohužel už tak rozbitou vozovku stále více devastují především nákladní vozy, které pro Lesy ČR zajišťují převoz vytěženého dřeva.

Často zastavují přímo na silnici a blokují dopravu, navíc jde často o přetížená auta, což se na kvalitě povrchu samozřejmě také odráží.“ poznamenal Bruoth.

Z výcviku členů neziskové organizace Secondary Group Team Soldiers.
FOTO: Taktika, zbraně a tvrdý výcvik. To je S.G.T.S.

„Situaci budu obratem řešit se svým náměstkem Martinem Hurajčíkem, který má na starosti oblast dopravy. Navíc budeme jednat i se zástupci Lesů ČR, aby zajistili plynulý a bezpečný provoz po této silnici,“ uvedla hejtmanka Vildumetzová.

Dodala, že kraj před časem oslovil všechny starosty, aby pomohli zmapovat nejhorší silnice v kraji a podle toho potom kraj upravil harmonogram plánovaných oprav.

V blízkosti Přebuzi je Národní přírodní rezervace Rolavská vrchoviště, kterou navštěvují turisté a cyklisté. V chráněném území se ale čas od času pohybují i čtyřkolky a ničí přírodu. Dobrovolníci z města se snaží udržovat v oblasti pořádek, ale podle starosty by bylo zapotřebí oficiálně pověřit někoho z nich, aby se mohl stát oficiálně „stráží přírody“. Hejtmanka přislíbila, že zjistí bližší informace k možnosti, jak toto pověření získat.

Hotel Myslivna, který město před časem koupilo.
Město si posvítí na správu svého majetku

Po úvodním jednání se starosta s hejtmankou vydali na prohlídku obce. Starosta ukázal hejtmance pomník obětem 2. světové války a informoval ji o tom, že na některé akce město čerpá dotace z krajského Programu obnovy venkova. V plánu mají v Přebuzi opravu místní komunikace a chtějí získat příspěvek od Ministerstva pro místní rozvoj ČR na obnovu památníku připomínajícího události 1. světové války. Řeč byla také o zasloužilém sportovci Jaroslavu Kočím, který se v červnu dožije 82 let a stále aktivně hraje stolní tenis.

„Určitě ráda jménem Karlovarského kraje jubilantovi poblahopřeji, protože je to úctyhodný věk a já velmi ráda vždy slyším, že jsou senioři aktivní a udržují se v dobré kondici,“ doplnila Jana Vildumetzová.

Ani v Přebuzi nechybělo setkání hejtmanky s občany, se kterými diskutovala o stavu silnic nebo o zániku malých prodejen v menších obcích. Vysvětlila jim také záměr kraje dokončit během letošního roku projekt Senior pasů.