To vše si mohou prohlédnout návštěvníci expozice Sklářství na Sokolovsku. Výstava se po rozvolnění vládních bezpečnostních opatření znovu otevřela ve středu.

Historické předměty vztahující se ke sklářskému řemeslu zapůjčila muzeu společnost O-I, která v továrně v Novém Sedle vyrábí skleněné obaly, především pivní láhve.

„Jsme opravdu rádi, že jsme mohli muzeu půjčit předměty, které přiblíží naše řemeslo široké veřejnosti. Jedná se o obor, který má v českých zemích, a zejména v našem kraji, dlouholetou tradici. Vždy jsme v něm jako národ patřili mezi světovou elitu. I nyní se jako reprezentanti českého skla držíme na předních příčkách jak v kvalitě, tak v atraktivitě designu,“ uvedla Štěpánka Bartoňová z O-I Nové Sedlo.

Zásah v chebské nemocnici.
Nové dělo poslouží k dekontaminaci nejen nemocnic

„Spolupráce se sklárnou si velmi vážíme. Loni jsme spolupráci úspěšně nastartovali a letos nám sklárna zapůjčila spoustu dalších zajímavých předmětů, jako jsou například historické fotografie a ocenění, která sklárna v minulosti získala. Je skvělé, že kromě historie máme u nás v regionu stále ještě fungující podnik, který své výrobky vyváží do celého světa. Věřím, že i díky nim sklářská pec na Sokolovsku jen tak nevyhasne,“ uvedl Jiří Beran, pracovník historického oddělení Muzea Sokolov.

Sklářství patří k tradičním řemeslům regionu. V novosedelském závodu byla první lahev vyfoukanáa tehdy ještě v dřevěné formě vytvarovaná už před více než 140 lety. Aby sklárna pomohla toto klasické řemeslo přiblížit široké veřejnosti, půjčila muzeu část historických předmětů. Do budoucna počítá se zapůjčením historických listin, které muzeum zdigitalizuje, a přispěje tak k lepší archivaci a zachování odkazu pro další generace. „Náš kraj je výrobou skla nebo porcelánu proslulý. Měla jsem možnost vidět výrobky karlovarského Moseru ze skla a na sokolovskou výstavu možná zajdu také,“ říká Lenka Hromsecká.