„Kompostér jsme pořídili na základě zákona o likvidaci odpadů, potažmo o nakládání se zbytky ze školních jídelen. Pokud se osvědčí, plánujeme jeho využití rozšířit. Další na řadě by mohla být ZŠ Poštovní," informoval náměstek primátora Čestmír Bruštík a dodal, že tu nejprve dojde k rekonstrukci kuchyně.

Zařízení zpracovává všechny syrové i vařené zbytky jídel. K přeměně 30 litrů zbytků na substrát dochází za 24 hodin a celý proces je bezzápachový a automatický. Celkem dovede kompostér pojmout až 82 kilogramů zbytků denně.

„Ve škole máme asi 350 strávníků, kterým připravujeme tři jídla denně, z toho jedno vegetariánské. Objem odpadu se denně mění, podle toho, co mají děti rády. Ve třídách jsou dále umístěny speciální koše se sáčky z kukuřičného škrobu na svačiny, které do kompostéru vhazujeme jednou týdně," doplnila vedoucí stravování ZŠ jazyků Eva Ledinská.

Zbytky jídla ze školy dříve odvážel zájemce pro svá zvířata, nyní vše škola řeší ekologicky a využitím nové technologie ušetří náklady a čas na svoz gastroodpadu.