Stav místní základní školy už byl několik let doslova alarmující. Radnice během prázdnin realizovala první etapu rozsáhlé rekonstrukce tak, aby škola splňovala evropské normy.

Potvrdil to starosta Václav Heřman. „Na nevyhovující stav nás upozorňovala i krajská hygiena. Na nápravu nedostatků tak, aby škola splňovala požadavky Evropské unie, jsme měli termín do konce září,“ vysvětlil Heřman. „Jsme rádi, že se podařilo sehnat patnáct milionů korun a my jsme tak mohli zmodernizovat sociální zařízení, vylepšit šatny a udělat i některé další nezbytnosti. Budeme v modernizaci novorolské školy pokračovat i v dalších letech,“ přislíbil starosta.

Nutnost dalších prací připustil i ředitel školy Radek Veselý. „Původně se mělo sehnat na opravy třicet milionů korun. Nakonec se podařilo sehnat pouze patnáct, ale i tak jsme rádi, že nejnutnější nedostatky jsou opravené. Škola tak teď konečně splňuje normy,“ uvedl Veselý. Podle Kamila Řezníčka, krajského radního pro oblast školství, však mají obce na svých školách ještě co vylepšovat. „Kraj nemůže dotovat kompletní opravy všech škol. Máme dost investic do škol, které sami spravujeme. Obce se musí snažit získávat dotace například z Evropské unie,“ vysvětlil Řezníček. „Je také důležité, aby na školách učili pedagogové, kteří mají potřebné a kvalitní vzdělání. A tak tomu bohužel všude není,“ dodal krajský radní.