Přesto je otázka jasná. Jaké bude využití této národní kulturní památky po rekonstrukci. Ke koncertnímu sálu pro Karlovarský symfonický orchestr (KSO) mají výhrady památkáři a karlovarské zastupitele čeká těžké rozhodování. Pro KSO totiž může město zakoupit Tržnici, která je na prodej za 93 milionů a Karlovy Vary mají na objekt předkupní právo. Jednat o Tržnici a také o Císařských lázních budou zastupitelé už 27. března.

Podle primátora Kulhánka (KOA) vloží město do opravy Císařských lázní 100 milionů, tak, jak deklarovalo. Jenomže od této částky město odečetlo 22 milionů, které uhradilo za projektovou dokumentaci. S tím ale nesouhlasí kraj a až zastupitelé rozhodnou, zda příspěvek krátit nebudou. Podle primátora Kulhánka by se měly změnit i parametry koncertního sálu nyní navrženého pro 500 osob. „Tato varianta by měla být průchozí pro památkáře i KSO,“ uvedl primátor. Zda ale bude pro zastupitele průchozí navýšení ceny za sál o dalších 100 až 150 milionů, to primátor nesdělil.

Prodej Tržnice stejně jako navýšení milionů pro koncertní sál v Císařských lázních projedná rada města příští týden. „Na březnovém zastupitelstvu by pak měli být přítomni i pozvaní zástupci kraje,“ doplnil primátor Kulhánek.

Havárie autobusu u Nažidel
Patnáct let od tragické nehody u Nažidel: Žal pozůstalých trvá

Výhrady k obnově a využití Císařských lázní mají nově i architekti a stavbaři ze skupiny ArchaVary. „Dosavadní náměty, například působiště KSO, zážitkové lázně, klinika, případně sídlo příspěvkových organizací Karlovarského kraje nejsou schopny plně využít potenciál budovy a okolí, tedy zpřístupnit budovu s atraktivní náplní veřejnosti po celý den, nikoliv pouze nárazově a iniciovat rozvoj lázeňské části města. Budova Císařských lázní totiž může naplnit jedinečnou ambici, a to zahájit nezbytný proces návratu života do lázeňské části města. Císařské lázně mohou být první oázou znovuzískaného veřejného prostoru v historickém jádru města, který byl ztracen v důsledku odstěhování téměř všech stálých obyvatel z této lokality,“ napsali v prohlášení zaslaném městu i Karlovarskému kraji. A zároveň navrhují zahájení nové přípravy Revitalizace Císařských lázní včetně okolí objektu podle soutěžních podmínek ve dvoukolové soutěži.

Ilustrační foto
S jídlem roste zlodějský apetit

Zatímco radní Karlových Varů vzali dopis na vědomí, hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) zdůraznila, že v tomto případě by se rekonstrukce Císařských lázní znovu oddálila. „Na rekonstrukci máme 250 milionů korun na Ministerstvu kultury, 200 milionů dáme z našeho rozpočtu, 100 miliony přispějí Karlovy Vary, ale jsme pořád v začarovaném kruhu, protože pokud se rozhodneme, že využití bude jiné a budeme muset získat nové stavební povolení, tak tu realizaci prodloužíme minimálně o dva roky,“ uvedla hejtmanka. Stejného názoru je i krajský uvolněný zastupitel pro cestovní ruch ale také architekt Vojtěch Franta (Piráti).

Ilustrační foto.
Školku uzavřela havárie vody

„Já si vážím názoru těchto profesních sdružení. Myslím si, že jejich požadavek se může zdát smysluplný ve chvíli, kdy jdu po povrchu. Ve chvíli, kdy do ní proniknete, ideální řešení už nejsou. Naskočili jsme do jedoucího rychlíku a buďto můžeme říct, že 65 milionů za projektovou dokumentaci vyhodíme z okna a nebudeme na to navazovat, anebo se s tím zkusíme nějakým způsobem popasovat, protože se přeci jen jedná o veřejné finance. To, co se v současné době snažíme udělat, je nejlepší kompromisní varianta. Samozřejmě že z externího pohledu se může zdát nějaká jiná ideálnější, nicméně si myslím, že by s ní byly spojené daleko větší finanční a časové požadavky. A musím se přiznat, že na začátku, když jsem se s problematikou Císařských lázní seznamoval, tak jsem razil podobný názor jako tato profesní skupina,“ doplnil zastupitel Vojtěch Franta.