Den otevřených dveří uspořádalo v úterý sokolovské občanské sdružení Chráněné bydlení. Stalo se tak při příležitosti oslavy osmi let působení sociálního zařízení ve městě. „Otevřeli jsme přesně 9. 9. 1999. Tehdy klienti přebírali klíče od svých bytů slavnostně v Městském divadle v Sokolově,“ zavzpomínala na začátky vedoucí Chráněného bydlení Milada Bučková.

Zařízení se daří pomáhat lidem s částečným mentálním nebo tělesným postižením. Klienti se nejen vzdělávají, ale získávají také práci. „Z 15 klientů jich nyní pět pracuje,“ doplnila Bučková.

Chráněným bydlením prošlo za dobu jeho existence pětatřicet lidí. „Někteří tu žijí třeba jenom dva roky, někteří zůstávají déle. Vždy je totiž přístup individuální. Příběh každého by vydal na knihu,“ řekla Bučková.

Děti z dětských domovů nebo ústavů si sdružení vybírá. Musí být alespoň šance, že pobyt v chráněném bydlení bude užitečný. „Jedna dívka k nám například přišla z dětského domova s tím, že je dál nevzdělatelná. Po čase získala výuční list, a dokonce si sehnala i práci,“ popsala jeden z případů Bučková.

Loni se sdružení podařilo uspět se vzdělávacím projektem Hélios a získalo dotaci z fondů Evropské unie. Sedm klientů pak absolvovalo poměrně intenzivní vzdělávací kurz, který zahrnoval práci na počítači, němčinu a další předměty.

Na provoz zařízení přispívá kromě města Sokolov i řada organizací. Je mezi nimi například Nadace Charty 77, Konta Bariéry nebo nadace Divoké husy. Pomáhají také sponzoři. Například Marek Odvárka žije v zařízení od roku 2002. „Moc se mi tu líbí,“ pochvaluje si.