Kdysi zde zněl dětský smích a pulsoval rodinný život. Dnes je SOS vesnička v Doubí v Karlových Varech téměř městečkem duchů. Ze dvanácti domků jsou obsazeny dva a pěstounky nevědí, co s nimi bude. A děti? Zbylo jich minimum. A jejich budoucnost je nyní ve hvězdách. Nad vesničkou se totiž stahují mračna. Nebo ne?

Podle vyjádření Jindry Šalátové, programové ředitelky SOS dětských vesniček, je tento azyl pro děti v Doubí v útlumu. A to z důvodu dlouhodobého nedostatku pěstounů, kteří by ve vesničce pěstounskou péči mohli provádět.

„V souvislosti s nově schváleným zákonem se Sdružení SOS dětských vesniček připravuje na rozšiřování služeb pro pěstouny, kteří nežijí v SOS dětských vesničkách. Až doposud jsme poskytovali podporu pouze pěstounům přímo u nás. Nový zákon nám umožňuje využít naše dlouholeté zkušenosti a poskytnout naše služby širšímu okruhu potenciálních zájemců, tedy i pěstounům mimo SOS dětské vesničky ," uvedla ředitelka Šalátová.

V současné době jsou podle ní ve vesničce tři maminky pěstounky, které se starají o pět dětí, další dvě dívky má Sdružení vesniček v programu tak zvaného Polozávislého bydlení. V něm poskytuje dětem odcházejícím z náhradní rodinné péče následný servis, aby jejich přechod do samostatného života byl co nejplynulejší. Proti tomu je ale v ostrém kontrastu sdělení jedné z pěstounek, že obdržela výpověď. Na dotaz, s kolika pěstouny a dětmi se tedy ve vesničce počítá a jaká je budoucnost této péče, ředitelka Šalátová uvedla, že do budoucna sdružení plánuje rozšíření služeb i jiným směrem.

„Rádi bychom v Karlových Varech nastartovali služby pro ohrožené rodiny, tedy Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, a dále Sociálně aktivizační služby (sanaci rodiny). V této lokalitě služby podobného typu chybí. Nyní jsme ve fázi vyhledávání dostatečných finančních zdrojů, abychom služby nejen započali, ale abychom zajistili i dlouhodobou udržitelnost," vysvětlila.

Pokud tedy bude podle ředitelky Šalátové SOS vesnička v Doubí fungovat i nadále, zajímal nás její rozvoj, peníze, kolik výchova dětí stojí, kde shání peníze a zda se to daří. Pokud skončí, pak jsme chtěli vědět, co bude s pozemky, které vesničce patří, vedle nichž nyní v Doubí vyrůstají ruské skvostné domy.

Na tyto dotazy ředitelka Šalátová odpověděla stručně. „Uzavření vesničky neplánujeme. Naopak chceme rozšířit škálu poskytovaných služeb nejen pro pěstouny, ale také pro ohrožené rodiny. Podpoře pěstounských rodin se věnujeme i nadále v nezměněném rozsahu s využitím plné kapacity v dalších dvou vesničkách ve Chvalčově a Brně-Medlánky."

Historie vesničky:

Výstavba SOS dětské vesničky v Karlových Varech Doubí byla zahájena v roce 1969 a již rok nato přivítala první pěstounské rodiny. SOS dětská vesnička v Karlových Varech je tak nejstarší SOS dětskou vesničkou v České republice. Celkem je zde 12 rodinných domů, kdy každý dům slouží jedné pěstounské rodině.

V letech 2000 2001 byla provedena částečná rekonstrukce zdejších domů.

V současné době žije v naší vesničce pět dětí ve třech pěstounských rodinách.