Snažili se nejen budoucí kuchaři, ale i číšníci a servírky. Točili pivo jak nejlépe uměli nebo s tímto pěnivým mokem běhali kolem náměstí. Bavily se všechny generace, protože v doprovodném programu si přišly na své jak dospělí, tak školáci či děti z mateřinek.

Gastro soutěž pořádala Střední živnostenská škola Sokolov a pozvala na ni kolegy ze Žatce a Domažlic.

"První soutěžící kuchaři právě grilují vepřovou panenku plus přílohu a nějaký dip. Maso mají dopředu naložené. Po přípravě a dodělání na grilu ho musejí také hezky naservírovat. Číšníci zase změří síly v čepování piva či běhu s pivem kolem náměstí. Uvnitř kulturního domu jsou pak ukázky stolování. Odpoledne budou dvě místní základní školy soutěžit v grilování hamburgerů," nastínil páteční program v Kraslicích mistr odborného výcviku sokolovské živnostenské školy Aleš Vlček.

Křižovatka u Ona už slouží řidičům
Křižovatka u Ona už slouží řidičům. Na utrženém svahu dělníci pracují

Do poroty zasedl jeho kolega Milan Louda, ředitelka kulturního centra v Kraslicích Alena Botlíková, majitel místního pivovaru Krušnohor Vlastimil Kopecký a jako čtvrtý Luboš Adelt z kraslické pizzerie Luna.

Jednou ze soutěžících byla žákyně prvního ročníku Eliška Scheinkönigová. "Připravovala jsem svíčkovou pečeni s opékaným bramborem a švestkovou máčkou. Žádný tajný recept nemám. Tento pokrm jsme si vybrala proto, že jeho příprava je jednoduchá a v pohodě jsem tak dodržela stanovený čas. Právě díky časovému limitu jsem byla hodně nervózní. Myslela jsem na to, zda budu stíhat a také na to, aby maso bylo dobře propečené," říká Eliška, která na čas, před porotou a také obecenstvem grilovala poprvé v životě.