Nejen zavzpomínat na to, jak se měnila společnost před pětadvaceti lety při sametové revoluci, ale především reagovat na aktuální situaci a negativní jevy v současné společnosti. A také burcovat proti apatii a lhostejnosti lidí. To si klade za cíl kulturně-diskuzní pásmo ´Společně proti nenávisti´, které pořádají občanské sdružení ProVARY a Člověk v tísni. A to v den k této debatě jako stvořený, tedy v pondělí 17. listopadu od 16 hodin ve Film Café a kině Drahomíra. Vstup je zdarma.

„Tento pořad reaguje nejen na neonacistický pochod karlovarskou kolonádou z února letošního roku, ale také na projevy nenávisti, anticiganismu, xenofobie a intolerance v naší společnosti," vysvětluje Jan Nedvěd z občanského sdružení ProVARY.

Do programu celého večera je zařazeno nejen slovo, ale také film a hudba. Na plátně uvidí diváci a návštěvníci film Verdikt v Maďarsku. Vítězný snímek letošního ročníku festivalu Jeden svět zachycuje soud, jenž se konal se čtyřmi maďarskými přívrženci krajní pravice obviněnými ze série rasově motivovaných vražd šesti Romů včetně dětí. Štáb sledoval proces po dobu tří let. V panelové diskuzi se bude hovořit o tom, jakým způsobem lze nenávistným pochodům čelit, jaké existují možnosti a jak se bránit více či méně zjevným projevům rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti. Celý večer zakončí koncerty. Vystoupí skupina Bohemian Groove Factory, alternativní funky-blues-rock z Lokte a také Oranžáda, balkánská dechovka z Prahy (někdejší Fanfáre Oranžáda). „Ta divákům buď vyrazí dech, nebo profoukne uši. Kapela se nechává inspirovat umělci, jako jsou Fanfare Ciocarlia, Goran Bregovic, Boban, Marko Markovic a dalšími," nastínil grandiózní závěr večera Jan Nedvěd.

Témata k diskuzi

• Hrozba neonacistického násilí, pochody z nenávisti

• Apatie až sympatie veřejnosti, proč je to špatně a jak jim čelit? Co je nebezpečím?

• Je chybou nulová publicita v médiích? Praxe mediální pozornosti

• Proč takové pochody a akce vznikají? Kde je příčina nenávisti?

• Nenávist vůči minoritě jaké jsou příčiny a východiska?

• Anticiganismus, antisemitismus a hnutí proti islámu

• Jak vedou ideologie až ke konkrétním trestným činům?