Stříbrná stopa a Klouzání starců. To jsou dva závody, na které se mohou těšit vyznavači běžek na Sokolovsku. Jako první se uskuteční ve Stříbrné Stříbrná stopa. Její devátý ročník se koná už 29. ledna. Závodníci se mohou začít hlásit už nyní například e-mailem na beran@dss-svatava.cz.

„Čeká na ně patnáctikilometrová trať ve Stříbrné, vedoucí z horní stanice vleku Lišák, dále pak mezi Tisovským a Olověným vrchem, končící na dolní stanici vleku,“ uvedl za pořadatele Boris Jirsík. Kdo se nestihne přihlásit dopředu, stihne to podle organizátorů i těsně před závodem.
Přesně 51,5 kilometru pak zdolají na běžkách účastníci letošního, v pořadí už dvanáctého ročníku Klouzání starců. To se letos uskuteční 19. února a pořadatelé opět očekávají start několika desítek vyznavačů zimních sportů.

Ti se vypraví z Bublavy a Stříbrné autobusem na start, který bude opět na Božím Daru. Po stopě se pak vydají zpět do horských vesnic.
„Klouzání starců vzniklo před lety z popudu místních chatařů. Nechali jsme se vždy vyvézt, abychom se sklouzli zpět do svých chat,“ vzpomíná na začátky Jiří Zykán. Postupem let se stala z Klouzání starců tradice, kterou si nenechá ujít řada lidí. „Účast je až padesát jezdců,“ pochvaluje si Zykán. Doufá, že počasí bude účastníkům přát jako loni. „To byly podmínky naprosto perfektní. Pamatujeme ale roky, kdy pršelo, a to nebylo zase až tak ono,“ doplnil Jiří Zykán.