„V lednu letošního roku se podařilo zaregistrovat památkové rezervace v Karlových Varech, Mariánských Lázních a u nás ve Františkových Lázních na základě tradičních lázeňských měst, a co je velmi podstatné, i s ohledem na takzvanou terapeutickou krajinu, která tvoří vždy prstenec kolem každého zmiňovaného města. Dva měsíce po tomto zapsání se dozvíme pouze z médií, že kraj schválil prakticky ve středu tohoto lázeňského trojúhelníku spalování a samozřejmě manipulaci s vysoce toxickým odpadem, která může ohrozit tato města kontaminací ovzduší, ale při jakékoliv havárii kontaminaci podzemních vod,“ reagoval na zprávu starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (PRO Zdraví a Sport).

Přesouvat silně toxický odpad z Ostravy do lázeňského trojúhelníku totiž vnímá jako nesmyslné a pro Karlovarský kraj velmi nebezpečné. „Kraj se prezentuje na svých stránkách i v médiích každou banalitou, která se v kraji odehrává, a s takto zásadní a pro lázeňství nebezpečnou záležitostí se ani neobtěžuje informovat starosty měst, natož veřejnost, které se to samozřejmě velmi týká,“ upozornil starosta. Navíc se obává, že pokud se při manipulaci s toxickými látkami stane chyba, může to mít fatální dopad na podzemní vody, a tím i na minerální vody lázeňských měst. „Jsme připraveni se ptát na celý proces, který se okolo spalování kalů odehrál, a připravujeme též petici, která by vyvolala opětovné a snad již veřejné projednání této velmi zásadní otázky, zda spalovat v lázeňském kraji toxické látky, či ne,“ doplnil Jan Kuchař.

Toxické kaly z ostravských lagun se spalují na Sokolovsku.
Toxické kaly z ostravských lagun spálí na Sokolovsku

Obavy vzrůstají i mezi lidmi v Chodově na Sokolovsku. Vedení radnice je ale nesdílí, naopak, prohlášením, které chystá zveřejnit na webových stránkách, se snaží lidi uklidnit. „Podle informací, které máme, by provoz měl být nezávadný. Osobně jsme o tom mluvili s lidmi z našeho zastupitelstva, z nichž řada pracuje na Sokolovské uhelné. Jeden z radních, který to bude mít přímo na starost, nám potvrdil, že by vše mělo probíhat cestou, která nebude mít vliv ani na životní prostředí, ani na zdravotní stav obyvatel,“ uvedl místostarosta Luděk Soukup. „Asi by to ale víc měli medializovat ti, kteří budou kaly likvidovat, nejsem odborník a neumím to posoudit. Ale pokud ti, co je mají likvidovat, jsou schopní garantovat, že to tak bude, myslím si, že bychom se měli snažit uklidnit lidi, kteří z toho mají obavy,“ dodal místostarosta.

Spalování toxických kalů ve Vřesové znervóznilo i vedení Karlových Varů. „Budeme chtít záruky, že to nebude mít dopad na životní prostředí v kraji,“ zdůraznil primátor Petr Kulhánek (KOA). Ten kritizuje i malou informovanost o zamýšleném projektu a vadí mu, že kaly se budou do kraje přivážet přes celou republiku. „Navíc prosákly i informace, že se měly kaly likvidovat v Polsku, které to odmítlo,“ dodal primátor. Také náměstek Jiří Klsák (KOA) upozorňuje na to, že rizika nejsou malá a může to ohrozit proces vstupu lázní v kraji do UNESCO. „Budeme chtít záruky,“ zdůraznil náměstek Klsák.

Ilustrační foto
Letní kino vytrvale chátrá, orchestřiště ale nespadne