Silná letka, která chce úspěšně prosvištět komunálními volbami, to jsou Starostové (STAN). Odluku od sesterské TOP 09 na regionální úrovni už veřejně deklarovali, to ovšem neznamená, že zůstanou osamoceni.

Například v Karlových Varech se k nim připojují politici, kteří ještě před několika lety byli členové ALTERNATIVY. Za Starosty tak bude například kandidovat současný náměstek primátora Jaroslav Růžička, zastupitelé Jiří Brož, Petr Masák nebo Milan Rusev. „My jsme hledali subjekty, s nimiž bychom se ztotožnili. Zůstali jsme sirotci opuštění Jiřím Kotkem. My jsme od něj nikdy neodešli, on odešel od nás. Takže jsme se rozhodovali, zda sbírat podpisy a založit nové hnutí, nebo se k někomu přidat. Dobře se známe se současným místopředsedou STAN Petrem Gazdíkem, společně jsme kdysi byli členy Evropských demokratů, proto jsme se pro STAN rozhodli. Toto propojení má logiku personální i obsahovou," uvedl Růžička na dotaz, proč se rozhodl právě pro Starosty.

Místní sdružení v Karlových Varech zatím STAN nemá, ovšem Jaroslav Růžička nevylučuje, že to by se v budoucnu mohlo změnit. Že STAN v kraji sebevědomě sílí, ukazuje i zvolení karlovarské krajské předsedkyně. Tou se stala novorolská starostka Jitka Pokorná.

„Je to pro mě velká výzva a nový impuls pro moji práci. Hlavní prací pro nás bude přenášet naše každodenní problémy v obci do nejvyšších pater politiky. Ať už se to týká problémy se sociálním bydlením či neplacení výživného," říká čerstvá předsedkyně STANu a naráží na opakovaně zvolené poslance, kteří se odklánějí od reality běžného života. „Zapomínají na to, že tato práce nemá být povoláním, ale posláním," upozorňuje. Pokorná se chce zasadit především o vytváření nových dotačních titulů a zjednodušení byrokracie ohledně jejich žádání. „Chci, aby starostové i z těch nejmenších obcí věděli, jak v případě možnosti čerpání vyplnit správně žádosti. Některé nechápou ani samotní právníci, kteří pomáhají při jejich tvorbě," říká Pokorná.

Jasno má i v případné spolupráci s TOP 09. „Jsme specifické hnutí, které by se mělo osamostatnit. Ctím a respektuji dohody, které nás váží na spolupráci s TOP 09 až do roku 2017, ale jen v rovině vládní a parlamentní. Případné koalici s nimi se nebráním. Zde platí, že v žádném případě nepůjdeme do spolupráce s KSČM či extrémisty," dodala krajská předsedkyně Starostů.