Zástupci měst probrali několik ožehavých témat a problémů. Do Karlových Varů dorazilo 22 primátorů, mezi nimi dvě dámy primátorky.

„Je to pro mě vždy obrovská příležitost probrat s kolegy primátory to, co nás všechny trápí, vyměnit si zkušenosti s úspěšnými nebo neúspěšnými pokusy o řešení městských problémů," říká hostitel, primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. „A kromě toho samozřejmě projednáváme materiály, které se týkají legislativy a jiných změn, se kterými se naše města musí vyrovnávat," dodává.

Pro Karlovy Vary byly podle jejich primátora stěžejní témata reformy veřejné správy a postavení statutárních měst, takzvané urbánní dimenze pro plánovací období EU od roku 2014, či chybějící prováděcí předpisy k novele zákona o zadávání veřejných zakázek.

Primátoři se také shodli na tom, že je potřeba odmítnout navrhovaný převod dalších kompetencí na obecní a městské policie, což karlovarský primátor potvrzuje: „Obecní a městská policie nemůže suplovat funkce Policie České republiky," říká Kulhánek.

„Podobně nesouhlasíme s tím, aby byly na obce převáděny mzdy nepedagogických nebo dokonce i pedagogických zaměstnanců ve školství, to je opět věc, kterou jako povinnou školní docházku stát nařizuje, stát garantuje určitou úroveň této služby, a tak ji musí také zafinancovat," doplnil Jan Mareš, starosta Chomutova.