Člen pracovní skupiny a zastupitel Pavel Bouška (Karlovaráci) tuto metodu výstižně nazval bypassem a nádrž by podle něj měla minimalizovat rizika katastrofální situace, pokud by vřídelní voda, kterou k léčbě využívají lázeňské hotely, mizela v zemi. Místo toho by ji jímala právě venkovní nádrž.

Krenotechnologie by se opravovala pod zemí a podle geologa Tomáše Vylity musí práce začít co nejdříve. „Stav kolonády se každým dnem zhoršuje, odborné expertizy máme a s opravou je třeba začít co nejdříve,“ zdůraznil. Vybudování druhé, rezervní nádrže požadovali i lázeňští hoteliéři.

Vřídelní vodu pro lázeňskou péči v současné době odebírá 34 lázeňských zařízení a bez ní by se s nadsázkou ocitla nasuchu. „Nedělejte politiku, ten barák padá. Postavte se k tomu jako dospělí lidé,“ apeloval na zastupitele ředitel lázeňského hotelu Imperial Alexandr Rebjonok.

Ilustrační snímek.
Přebytek ostrovské radnice předčil všechna očekávání

Na zvolenou variantu opravy Vřídla totiž ostře zareagovala opozice, která postrádala dostatečné informace. Například zastupitelka Michaela Tůmová (KOA) navrhovala vrátit se k původní metodě vymístění a opravu krenotechnologie venku, jak navrhlo bývalé vedení města. To důrazně odmítl člen pracovní skupiny Václav Benedikt (ANO), podle něhož je situace

Vřídelní kolonády fatální a progres havarijního stavu rychle pokračuje. „Nemůžeme čekat další rok, kolonáda může do jednoho dvou let spadnout a může poškodit jímání pramenů a ty pak mohou vytrysknout jinde. Jde o superhavarijní stav,“ varoval Benedikt opozici. Zastupitelé pak drtivou většinou hlasů schválili navržené kompromisní řešení a také z rozpočtu uvolnili 21,3 milionu korun pro Správu přírodních zdrojů a kolonád na první fázi rekonstrukce kolonády.

Ilustrační foto.
Plave se sedmnáctý Pohárek

„Nyní máme volné ruce, abychom mohli začít. Musíme spustit akutní záchranné práce, aby nedošlo ke zhroucení stropu, ale zároveň budeme připravovat vývod na ten bypass, na tu postranní nádrž. Doufám, že začne i oprava vrtů a příprava technické dokumentace, tak jak zde požadovali zastupitelé, byť vzděláni v jiném oboru. Teď budeme destruovat stávající podlahu a fáze tvorby přijde na řadu v srpnu či v září. Byl bych šťasten, kdyby to bylo hotové letos do Vánoc. Hlavu na špalek jsme dali s tím, že do zahájení lázeňské sezony 2020 budeme v nových technologiích a nové hale,“ uvedl zastupitel Bouška. Součástí oprav bude i rozebrání prosklené kopule nad původním výtryskem Vřídla. Jeho nosníky jsou totiž rovněž v havarijním stavu.