Na rozšíření a modernizaci týdenního stacionáře pro osoby s Alzheimerovou chorobou v Karlových Varech je určena Tříkrálová sbírka, která tu odstartovala během včerejšího dopoledne. Mladí Kašparové, Melicharové a Baltazarové budou již popatnácté obcházet město s celkem 97 pokladničkami. Každému dají možnost vykročit do nového roku uděláním dobrého skutku. Loni se vybralo 161 147 korun a prognózy jsou příznivé i protentokrát.

Koledníci budou v ulicích celkem týden. Oficiálně je totiž povoleno pořádat Tříkrálové sbírky do 14. ledna. „Začali jsme včera a konec plánujeme o tomto víkendu. Kolem 14. ledna pak otevřeme pokladničky společně za účasti členů karlovarského magistrátu a vše sečteme," informoval ředitel Farní charity Karlovy Vary Aleš Klůc. „Koncem příštího týdne bychom měli znát konečná čísla, která přispějí k modernizaci tohoto zařízení," doplnil ředitel.

O nadšení mladých králů svědčí i jejich počet. Tentokrát se jich sešlo kolem stovky. „Sbírku absolvuji poprvé a moc se na to těším. Nemá být ani hnusné počasí, tak to snad půjde hladce. Jsem zvědavá, kolik se vybere," sdělila své dojmy kolednice Petra. Křídy, které tradičně šíří trojici písmen K + M + B coby symbol požehnání, posvětil i generální vikář Plzeňské diecéze Josef Žák.

V roce 2013 se podařilo vybrat také nemalou sumu, a to celkem 113 175 korun. „Všem dárcům děkujeme za otevřená srdce a pomoc, která přinese radost a podporu pečujícím rodinám a nemocným s Alzheimerovou chorobou. Do sbírky lze přispět také dárcovskou SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777," dodal Klůc.

Akci doprovázel také Karlovarský dívčí pěvecký sbor a za účasti primátora města Petra Kulhánka, jeho náměstka Jiřího Klsáka a náměstkyně hejtmana Evy Valjentové se přibližně po půlhodině rozprchli koledníci do ulic. „Jen se převleču a půjdu také koledovat," dokončil s úsměvem ředitel charity Aleš Klůc.