Už dvacet let brázdí a chrání ostrovské ulice. I proto se Oranžerie Václava Havla přebarvila namodro. Záplava uniforem městské policie jasně ukázala, kdo slaví své kulaté dvacáté narozeniny.

„Před dvaceti lety chodili lidé po Mírovém náměstí, vybírali dárky a přitom si hlídali své peněženky. V tu chvíli netušili, že se zrovna na radnici rodí městská policie, a strach o peněženky už tak dlouho trvat nebude," těmito slovy začal slavnostní předávání dárků a památečních stuh moderátor akce Richard Langer. Poukázal tak na devátého prosince 1993, kdy zastupitelstvo Ostrova dalo zelenou vybudování městské policie.

„Vývoj městské policie bych popsal jednoduše. Z dob Divokého západu jsme se dnes přesunuli k modernímu a funkčnímu sboru," řekl starosta Ostrova Pavel Čekan.

Za tu dobu prošlo sborem na několik desítek strážníků a prostřídalo se zde devět šerifů, tedy velitelů městské policie.

Nejvíce si jich pamatuje Václav Berka, který Ostrov hlídá už celých 17 let. „Začínali jsme hlídáním pejskařů a dnes už děláme skoro všechno," popsal rozdíl služby před sedmnácti lety Berka. Ten při své službě zažil i nejednu horkou chvilku.

„Asi nejvíce mi bylo úzko, když jsem byl strážník-čekatel a při své obchůzce jsem narazil na přepadení. Jelikož jsem v té době byl v zácviku, měl jsem u sebe jen tomfu, a tak jsem čekal, až dorazí kolegové s pistolemi. Ty minuty mi připadaly jako hodiny, zaplať pánbůh to dopadlo dobře a oba jsme je chytli," svěřil se Berka.

Na slavnostní ceremonii dorazil i první velitel městské policie Oldřich Čechman. „Dostal jsem tento úkol jako místostarosta. V té době jsme strážníky potřebovali. Po Havlově amnestii přibylo v ulicích mnoho lumpů a museli jsme to začít nějak řešit," řekl Čechman o začátcích. „Nebylo to jednoduché, zastupitelstvo se k tomu moc nehlásilo a nám trvalo snad rok, než jsme je přesvědčili," dodal.

Během slavnostního ceremoniálu nebyla nouze o veselé historky ze služby či vtípky na policisty. „Baťa obul celý svět, vy zase celý Ostrov," vtipně uzavřel oficiální program oslav moderátor akce.