Krásně nazdobený strom je jedním z největších vánočních symbolů. Na to myslí i v okresních městech, která jejich výběr neponechávají náhodě. Vánoční strom, ten musí prostě reprezentovat.

Největším stromem se tak může pochlubit horní část chebského náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, měří téměř 18 metrů. Karlovy Vary se zase pyšní krásným stříbrným smrkem. Ten se včera usadil u hlavní pošty. „Strom darovali stejně jako loni manželé Procházkovi z Bohatic ze své zahrady, kde ho rodiče paní Procházkové vysadili před více než 40 lety. Za tu dobu narostl natolik, že už příliš stíní jejich dům. Městu ho dali za pokácení a odvoz," prozradil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

„Sice nám strom stínil, ale i tak je mi smutno. Vyrůstal jsem vedle něj, takže nostalgie je namístě," řekl Jan Procházka. „Darovali jsme podobný strom už loni. Ten vysadila moje maminka, které je už 93 let, a loni jsme se s ní byli i na slavnostním rozsvícení podívat. Byla to hezká chvilka," dodal Procházka s tím, že je rád, že strom poslouží k radosti nejedné tváře, která půjde kolem něj.

Dostat strom z Bohatic před hlavní poštu nebyl vůbec jednoduchý úkol. Přivázat strom, uříznout, vytáhnout ho jeřábem, naložit a projet s ním městem. To byla výzva pro chlapy ze Správy lázeňských parků. „Nejhorší asi bude cesta, zbytek se dá zvládnout za 15 minut," řekl jeden z pracantů a měl pravdu. Po čekání na doprovod v podobě dvou vozů městských strážníků se konvoj vydal na cestu. Největší překážkou se překvapivě nestal viadukt v Rybářích, ale neukáznění řidiči. „Chování některých se snad ani nedá popsat," špitl další z pomocníků, když pěšky kráčel podél kamionu a držel větve stromu, aby zabránil poškrábání stojících aut. Po necelé půlhodince, kterou konvoj potřeboval na zdolání celé cesty, opět nastoupil jeřáb. „Už jen seříznout a zasadit," uculil se dřevorubec a začal řezat. Strom tak po hodině změnil svou adresu.

„Vánoční strom u pošty budeme zdobit zítra po celý den, začneme už dopoledne, někdy kolem deváté desáté hodiny," prozradil Kopál. Kolik však bude ozdob či jak dlouhý bude řetěz, se ještě neví. „Kolik ozdob se na něj vejde, to bohužel budeme vědět, až jej vystrojíme. Každý rok se to liší podle toho, jak je strom vysoký, jak širokou a hustou má korunu," dodal mluvčí.

Březová na Sokolovsku se stará hned o několik vánočních stromů. Kromě toho na náměstí stavějí ozdobený symbol Vánoc i v Rudolci a Kostelní Bříze. „To jsou jedny z našich přidružených obcí, které jsou dějištěm různých kulturně-společenských akcí," řekl starosta Březové Miroslav Bouda.

A kde vánoční stromy berou? „Přímo ve městě. Máme dlouhodobý projekt na údržbu a rozvoj zeleně. Kdysi vysázené stromy jsou dnes nevhodné. Zasahují například do oken domů," upřesnil Bouda. Kdysi měla Březová svůj stálý, vysazený strom . Ale i ten už byl přestárlý a hrozil zřícením. Proto bylo nutné jeho odstranění. Co se týče ozdob, je Březová asi raritou. Zaměstnanci úřadu, kteří mají na starosti údržbu, nakoupí sami různá LED svítidla. Na ta poté vlastnoručně vyrobí konstrukci a pak rozvěsí jak po městě, tak na vánoční strom. Ušetří tak nemalé finance.

Kdo se může naopak pochlubit stálými stromy, a nemusí je tudíž dovážet, je Horní Slavkov. „Máme dva zasazené stromy. Jeden takzvaný hlavní na náměstí, který se bude slavnostně rozsvěcet, a druhý v dolní části města," říká tajemník radnice Martin Stark. Strom na náměstí, který měří zhruba deset až dvanáct metrů, byl dokonce zachráněn v poslední chvíli. „Jde o stříbrný smrk, kterých tu bylo více. Byly napadené lýkohubem, a museli jsme rychle jednat. Zasáhli jsme včas a díky tomu může být vánoční strom i nadále tam, kde jsou na něj občané zvyklí," dodal Stark.

V centru Chebu jsou hned tři vánoční stromy a s jejich zdobením se již začalo. „Dva stromy se nachází na chebském náměstí Krále Jiřího a ten třetí u Kulturního centra Svoboda," uvedl Tomáš Ivanič z chebské radnice. „Všechny pocházejí ze soukromých pozemků. Největší smrk se nachází v horní části náměstí, měří téměř 18 metrů a pochází z Libavského Údolí. Druhý, který lidé mohou vidět ve spodní části náměstí, měří téměř 13 metrů a přivezli jsme ho ze Zelené hory a třetí strom u kulturního centra dosahuje výšky šesti metrů a ten byl dovezen z městské části Háje," dodal. Vánoční strom už dorazil i do Mariánských Lázní. Dvanáctimetrový strom bude zdobit kolonádu. Zatímco v předešlých letech do Mariánských Lázní putoval z lesů v Lázních Kynžvartu, letos ho dřevorubci pokáceli v lesích u mariánskolázeňského golfu.

(tom ,roc, bur, bež)