„Politické hnutí Změna doplnilo dva kandidáty, jejím lídrem je Lada Macešková, a jednu změnu učinilo v zákonném termínu také hnutí ANO 2011," uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí. Nyní je už pro všechny pořadí na kandidátkách závazné. Měnit už je nesmějí.

Jak už Deník informoval, hnutí ANO vyškrtlo z kandidátky Janu Suchou, která na ní figurovala na čtvrtém místě. „Oznámili mi to telefonicky. Jako důvod uvedli údajné nákupy hlasů, které pro mě měl shánět partner před posledními volbami do Sněmovny. Přitom se nic takového neprokázalo, a šlo tedy jenom o pomluvy. A je to vlastně obrovský nesmysl. Než kupovat hlasy, to bych si raději pořídila dům," vysvětlila právnička Suchá, která před třemi lety do Sněmovny kandidovala za Věci veřejné. Exposlankyně neskrývala, že škrt jejího jména na kandidátce ANO ji nemile překvapil a zaskočil. „Mrzí mne to. Alespoň mi ale otevřeli oči," uvedla bývalá politička. Ta po rozpuštění Sněmovny už kandidovat nechtěla. Pak ale přišla nabídka od ANO a na tu kývla.

Lídr hnutí ANO v Karlovarském kraji Roman Procházka její vyškrtnutí vysvětlil tím, že kandidátka ještě nebyla dokončena, a změny tak byly legální. „Bylo to na poslední chvíli, ale obdrželi jsme indicie, že kolem Jany Suché není vše v pořádku. My v politice uplatňujeme presumpci viny a v tak krátké době nebylo možné cokoliv ověřit. Nabídli jsme jí, že až se vše vyřeší, může s námi i nadále spolupracovat," doplnil. Na dotaz, proč Janu Suchou vyrozuměli o jejím odchodu z kandidátky pouze telefonicky, dodal, že byla na schůzi pozvána. „Korektnost tam tedy byla. Ona se ale z telefonického rozhovoru dopátrala, o čem chceme jednat, a už nepřišla," vysvětlil. Jana Suchá ale doplnila, že nejprve byla požádána, aby odešla z kandidátky sama. „To jsem odmítla. A také se všem lidem, kteří uplynulou neděli přišli na mítink tohoto hnutí, omlouvám, protože bezplatná právní poradna, kterou jsem měla vést, se nekonala. I když to bylo uvedeno na plakátech. Za tuto mystifikaci tedy nemohu," uzavřela kauzu právnička. Podle lídra Procházky se pořadí na krajské kandidátce ANO nyní pouze posunulo a nové jméno přibylo až na jejím konci. Další strany a hnutí, které v Karlovarském kraji chtějí do voleb zasáhnout, ponechaly jména na kandidátkách v původním pořadí. „Ne, neměnili jsme nic," uvedl například Jan Bureš, lídr ODS. I on, stejně jako Jana Suchá, zažil historicky první rozpuštění Poslanecké sněmovny. Ale na rozdíl od ní, která se vrátila ke své zavedené právní praxi, on nyní do konce října čerpá neplacené volno. Ačkoliv je v politice od roku 2011, nejprve místostarosta Ostrova, potom starosta a nakonec poslanec, je stále zaměstnancem Léčebných lázní Jáchymov. Post? „Tehdy se tomu říkalo provozní referent," smál se lídr ODS.

Kandidující strany a hnutí mají ještě do 29. září čas na odstranění administrativních nedostatků na kandidátkách. 30. září pak budou zveřejněny na úřední desce, na níž bude uvedeno rozhodnutí či odmítnutí o jejich registraci. Pak krajští úředníci kandidátní listiny odešlou na Státní volební komisi a ta začátkem října vylosuje čísla, pod nimiž půjdou jednotlivé strany a hnutí do předčasných parlamentních voleb.