Pevný jako sloup. Tak by se dal nazvat postoj Václava Sloupa (KSČM), krajského náměstka pro školství. Ten na včerejším krajském zastupitelstvu znovu čelil výzvě na odstoupení z funkce kvůli své komunistické minulosti. Petici na jeho odvolání podepsalo přes tři tisíce lidí.
Krajští zastupitelé ale většinou hlasů odmítli oba návrhy Petra Šindeláře, krajského zastupitele za ODS, který žádal o zařazení Sloupova odvolání do programu jednání.

„Opět nepřijali zodpovědnost za obraz našeho kraje. Stydím se," uvedla učitelka I. Českého gymnazia, která spolu s dalšími lidmi sledovala jednání krajských zastupitelů s transparentem v ruce, na němž stálo: Neměl náš kraj už ostudy dost?

Výzvu k odstoupení komunistického náměstka podpořilo v petici už 3 200 lidí a její iniciátoři včera jednání krajského zastupitelstva pozorně monitorovali.

„Předpokládali jsme to. Petici, kterou podepsalo 3 200 lidí a řada známých osobností, což je na náš kraj obrovský úspěch, jsme už ve středu podali na podatelnu Karlovarského kraje, a to k rukám hejtmana, radních i krajských zastupitelů. Odezva byla obrovská a v protestech hodláme pokračovat," uvedl Dominik Jandl, jeden z iniciátorů výzvy na odstoupení náměstka Sloupa. Na dotaz, jaký bude jejich další postup dodal, že alternativ je mnoho.
Kromě transparentů za Sloupovo odstoupení rozdávali iniciátoři výzvy i placky. Těch si nechali studenti vyrobit sto kusů, na své vlastní náklady. Na nich je foto náměstka na rudém pozadí s ostnatým drátem a výzvou Odstupte a styďte se. Už v poledne zdobily placky klopy téměř všech opozičních zastupitelů, ale koupil si ji i sám nepopulární náměstek Sloup.

„Mám jich pět. Jednu pro sebe a čtyři pro své vnuky, aby měli památku," pochlubil se. Ale důrazně dodal, že z funkce neodstoupí. „Nemám se za co stydět." Na dotaz, co říká transparentům a petici požadující jeho rezignaci, odvětil, že počítá s tím, že protesty budou pokračovat. „Dá se s tím počítat a věřím tomu. Někteří lidé se tím musí živit," konstatoval. Nad peticí ale jenom povytáhl obočí. „Archy jsem viděl, ale podpisy ne," zdůraznil a omluvil se, že musí na jednání zastupitelstva. „Jinak dostanu důtku," zažertoval.
Proč náměstek Sloup na petici podpis neviděl, vysvětlil až ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek. Lidé ji podepisovali na internetu, proto na dokumentu jsou sice jména, ovšem vlastnoruční podpisy chybí. A to i jejích iniciátorů. Zda petici krajští radní v koalici ČSSD a KSČM projednají, není jisté.
Úřad má nyní tři dny na to, aby posoudil, zda má všechny náležitosti. Pak ji buď může odmítnout, nebo přijmout. Iniciátoři petice o těchto nedostatcích vědí, ale zároveň dodávají, že se jednalo o apel. „Je evidentní, že veřejnost nás masivně podpořila. Tlak na odstoupení náměstka Sloupa budeme stupňovat, i kdyby krajští radní petici odmítli," doplnil Dominik Jandl. Ten zároveň poděkoval Sloupovi za to, že se díky akci za jeho odvolání semkli studenti z celého Karlovarského kraje.

Během čekání studentů na projednávání odvolání Sloupa z pozice náměstka pro školství za nimi dorazil i samotný Sloup. Studenti během rozhovoru často kroutili hlavami a diskutovali s náměstkem především o době před rokem 1989.

„Tvářil se jako hodný strejda a přitom říkal takové nesmysly. Nechápu, na druhou stranu mě velice mile překvapilo, když za námi přišel sám od sebe," řekl následně po rozhovoru David Rejchrt, jeden z iniciátorů akce za odvolání Sloupa.

A co na Václava Sloupa říká odborná veřejnost? „Na základě nominace ředitele obchodní akademie jsem byla navržena na ocenění své dlouholeté práce ve školství Karlovarského kraje. Tohoto ocenění si hluboce vážím, ale po zralé úvaze je nemohu přijmout z rukou náměstka hejtmana pana Sloupa," písemně tuto poctu odmítla učitelka obchodní akademie Eva Slábová.