Hroznětín - Průkazku do knihovny vlastní snad každý, a to minimálně jednu. V Hroznětíně ale nyní mohou čtenáři říct, že mají průkazku do nejlepší knihovny v republice. A mají pravdu! Získala ocenění Knihovna roku 2015.

Již od roku 2003 uděluje Ministerstvo kultury ocenění těm nejlepším knihovnám. Z každého kraje soutěží jedna knihovna a odborná komise poté rozhodne, která z nich se může pyšnit titulem Knihovna roku. Starosta Hroznětína Martin Maleček si před měsícem, když byla obecní knihovna nominována, netroufal odhadovat, jestli ocenění nakonec přijde. „Obec se zkvalitnění těchto služeb pro občany věnovala, takže mě moc těší, že si toho komise, která u nás byla hodnotit splnění podmínek soutěže, všimla," řekl starosta těsně po nominaci. Samozřejmě má radost i z výhry.

Celý chod knihovny, která sídlí v kompletně zrekonstruované budově, řídí již 15 let jedna jediná osoba, knihovnice Vendula Zábelová. „Ani nevím, jestli jsem vedoucí knihovny, když jsem tady sama," směje se nad otázkou, jak zvládá vedení knihovny. A zvládá ho výborně, kromě péče o 226 čtenářů a 7534 knih v knihovním fondu totiž stíhá i spoustu činností kolem.

Většina knihoven dneska kromě půjčování knih, tisku, časopisů nabízí i balení učebnic, veřejný internet a přístup na wi-fi. Hroznětínská knihovna se podílí i na společenském a kulturním vyžití občanů. „V létě u nás probíhaly příměstské tábory pro děti," doplnila Zábelová.

To, že v hroznětínské knihovně vše šlape, jak má, je patrné i z hodnocení komise, která chválí právě ten rozsah nabízených služeb. „Bohatá nabídka akcí, jimiž se knihovna podílí na životě v obci, přivádí do knihovny všechny věkové kategorie obyvatel. Perfektní spolupráce s vedením obce, občanskými sdruženími a spolky i jednotlivci dělá z knihovny oblíbené místo setkávání i skutečné kulturní a komunitní centrum obce."