O dotaci sdružení žádalo na pořízení kamery, která by monitorovala zdejší parkoviště. Zdejší lidé už mají totiž dost vykrádání a ničení svých aut. Proto se rozhodli kameru na hlídání této odstavné plochy pořídit z vlastních prostředků. A město žádali, zda by jim na tuto investici nepřispělo.

Proti se ale postavili zastupitelé z KSČM a za nekoncepční pomoc to považovali i zastupitelé z hnutí O co jim jde?!. Jejich argumenty byly téměř totožné. Poradní orgány rady příspěvek zamítly.

„Nesouhlasné stanovisko vyslovila bezpečnostní komise, přesto rada s návrhem souhlasila. Kdybychom to schválili, vznikl by precedens a požadavků na částečné proplacení kamer by mohlo přibývat. Chtěli bychom je všichni a já jako první. Ve městě je mnoho míst, kde by kamery byly třeba, například na stezce z horního nádraží. Zde není ani jedna, ačkoliv zde by měl tento sledovací bod daleko větší účinek. Leckdy tady jde o život," uvedla zastupitelka Věra Bartůňková (KSČM).

Také zastupitel Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?!) poukázal na to, že nejen bezpečnostní komise, ale také finanční výbor dotaci na kameru pro sdružení zamítly. „Kdo bude rozhodovat o dalších žádostech? Souhlasili bychom v případě, že město převezme odpovědnost za záznamovou část kamery," uvedl Fujdiar a i on zmínil, že na stezkách ve městě, kde jsou lidé běžně přepadáváni, kamery chybějí a město s tím nic nedělá.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) to ale tak nevidí. „Lidé přišli z vlastní iniciativy a parkoviště si sami chtějí hlídat. Jde pouze o jednorázový příspěvek města a nižší, než jaký požadovali. Podle mne to není precedens. Lidé jsou aktivní a chtějí si ohlídat parkoviště, to není nic proti ničemu," uvedl primátor.

Jenomže ten, kdo chce monitorovat veřejné prostranství, musí mít registraci. A z ní se soukromé iniciativy vymykají. Proto i městská policie musela vydat k žádosti nesouhlasné stanovisko. Jak ale velitel Marcel Vlasák uvedl, hledá cesty, jak situaci na parkovišti na Čankovské zlepšit a krádežím i ničení aut zabránit. Karel Linhart, který sdružení obyvatelů sedmi bloků domu ze sídliště na Čankovské zastupuje a město za něj o dotaci požádal, neskrýval velké rozčarování. Vyjádřit se ale nechtěl.