Vybojovala na olympijských hrách pro naši republiku sedm zlatých medailí, je čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa. V letech 1990 – 1996 byla předsedkyní Československého olympijského výboru a v letech 1995 – 2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

Řeč je o legendární gymnastce Věře Čáslavské, která včera se svými kolegy z Olympijského výboru navštívila porcelánku Thun 1794 v Nové Roli.

„S olympioniky jsme měli výborné kontakty již za minulého režimu, někdy jsme tomu říkali, že se olympijští disidenti ukrývají v porcelánu. Dokonce jsme nechali vyrobit talíře pro olympiádu v Los Angeles v roce 1984, byla na nich naše a americká vlajka. Bohužel nám to partajníci zatrhli a Honza Kůrka, který dnes také přijel a vystřílel pro nás zlato na letních hrách v Mexiku, je pak ve svém žlutém moskviči rozvážel po republice a tajně rozdával," s úsměvem vypráví Vlastimil Argman a na otázku, co nového porcelánka, která je opět na vzestupu, připravila pro své zákazníky, dodává: „Oprášili jsme skvělý dekor – modré třešně. Jeden známý moderátor k tomuto dekoru dodává, že je to porcelán pro ty, kteří přešli po revoluci z komunistické strany do ODS."

Věra Čáslavská si z porcelánky odvezla významné ocenění a tím je neprodejný pohár Viktor.

„Pohár Viktor je ručně dělaný u nás, v Thun studiu v Lesově. První, který dostal pohár, byl Václav Havel, dalšími byli herec Vlastimil Brodský nebo hokejový trenér Ivan Hlinka po úspěchu v Naganu. Porcelánem z Lesova jsme vybavili například Pražský hrad, nově vybavujeme řadu velvyslanectví, mezi jinými indoneské a Velvyslanectví Ruské federace. Vytváříme jen limitované série, paní Čáslavská si bude u nás moci ručně vytočit svůj hrnek s podšálkem," doplnila k sympatické návštěvě regionu Alena Kratinová z Lesova.