Výhružné esemesky, nátlak i slovní osočování a nakonec mimořádná rada města pouze k tomuto bodu. To všechno provázelo výběrové řízení na provozování vodní záchranné služby na Rolavě.

Ze čtyř uchazečů, kteří se do soutěže přihlásili, nakonec zvítězilo občanské sdružení Vodní záchranářská služba Karlovy Vary s nabídkovou cenou 495 tisíc korun (neplátce DPH).

„Rada s tímto občanským sdružením schválila uzavření Smlouvy o zajištění služeb vodní záchranné služby na rok 2013," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Ještě před určením vítěze ale byli ze soutěže vyřazeni všichni tři konkurenti.

A to Jiří Bezděk z Klášterce nad Ohří . V zadávacím řízení podle magistrátu nesplnil podmínky v prokázání splnění kvalifikačních předpokladů pro plnění zakázky. Vyřazen byl i Ondřej Darivčák. Ten prý nesplnil zadávací podmínky, protože nedoložil odborné reference.

Vyloučen ze soutěže byl i Roman Cipra. Podle zdůvodnění v zadávacím řízení nesplnil prokázání kvalifikačních předpokladů pro plnění zakázky.

„Rada města pověřila Jana Choulíka, vedoucího odboru majetku města, podpisem Smlouvy o zajištění služeb vodní záchranné služby a uložila odboru majetku města připravit zadávací podmínky pro „Zajištění hladinové záchranné služby volnočasového areálu Rolava v Karlových Varech pro roky 2014 a další," doplnil mluvčí Kopál.

Podle zastupitele Vladimíra Krále je výsledek výběrového řízení na vodní záchrannou službu na Rolavě jeden velký podvod.

„My jsme dobrovolně odstoupili. Výběrová komise šla na ruku vítězi, tedy Jiřímu Vránovi z ODS. Naše reference smetli pod stůl. Nestačilo jim ani to, že naši záchranáři zachránili deset dětí a byli jsme levnější o sto tisíc než vítěz," uvedl Vladimír Král, který se do soutěže přihlásil s Ondřejem Darivčákem. Král se vodní záchranné službě věnuje přibližně třicet let a akreditaci na výuku záchranářů má tu nejvyšší. Od ministerstva školství. A má na tuto činnost živnostenský list. „Oni dělali průzkum a řekli, že moje osvědčení nestačí. Je mi až trapné to vysvětlovat," uvedl. A pak jen mávl rukou. „Co naděláme, oni rozhodli," uzavřel celou tuto anabázi.