Vlna veder panujících v těchto dnech vyhnala většinu obyvatel regionu k vodě. Paradoxně jsou i tací, které počasí panující venku ochladí. Jsou to lidé, kteří pracují ve ztížených podmínkách a současné teploty se při jejich povolání mnohde násobí.

Jedním z nich je majitel občerstvení, který zákazníkům chystá kebab. „Je to zde šílené, hlavně kolem poledne. V uzavřeném prostoru nestíhá digestoř odvádět teplo z grilu a dveře otevřené dokořán na to nestačí. I v těchto vedrech, která panují venku, se vybíhám chladit před provozovnu,“ řekl majitel občerstvení s kebabem na Starém náměstí v Sokolově Lukáš Martinec.

Jak dodal, jediná obrana je neustále pít tekutiny. „Nemohu si dovolit přes poledne zavřít. Utekly by tak kšefty,“ dodal Martinec. Dalším, kdo v současném počasí trpí, jsou zaměstnanci některých provozů v kraslické firmě Amati – Denak.
„Pracuji na dílně, kde se myjí a odmašťují hudební nástroje. Je zde lázeň s perchlorem, která se musí zahřát na 110 stupňů Celsia. Okolní vzduch zde má kolem 40 stupňů, takže z nás doslova leje,“ řekla Hanka Meszárošová z Kraslic. Jak potvrdila, mají k dispozici po celý den sifon a snaží se dodržovat pitný režim.

Asi nejhůře je dělníkům, kteří pracují na střeše. „Je to doslova výheň. Slunce mi nevadí, ale při namáhavé práci, navíc pod přímým sluncem to není nic jednoduchého. Obrana? Dostatečný přísun tekutin,“ řekl Radek Peklo z Kraslic. Jeho slova potvrzuje další z oboru, pokrývač ze Sokolova. „Chodím do práce brzy ráno. V největších odpoledních vedrech si dám pauzu a na střechu se vracím zhruba ve tři hodiny odpoledne,“ potvrdil Pavel Bára ze Sokolova.

Odborníci radí lidem nepodceňovat pitný režim. „Doporučuji dodržovat pitný režim, vyhýbat se fyzické námaze a omezit pobyt na přímém slunci zejména kardiakům,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Hutta.