S prvním lednem dostaly Bražec i Doupovské Hradiště samostatnost. Což znamenalo, že jako první krok přijdou na řadu komunální volby. Konaly se v sobotu, účast byla velká. Do volebních místností dorazilo 208 ze 311 možných voličů, účast tedy byla téměř sedmašedesátiprocentní. Takovou by mohli leckde závidět. Po volbách je už jasné, kdo obsadí 14 nových zastupitelských křesel, tedy po sedmi v každé obci.

Noví starostové by mohli být známi na přelomu ledna a února po ustavujících jednáních obou zastupitelstev.

S desátou hodinou večerní se v obou nově vzniklých obcích uzavřely volební místnosti. „Lidé chodili v průběhu celého dne rovnoměrně, volby proběhly v poklidu, nic nečekaného se nestalo," řekla zapisovatelka bražecké okrskové volební komise Irena Preislerová.

V Bražci se na dvě kandidátky dostala patnáctka jmen. „Při jednáních jsme se shodli na lidech, kteří mají zájem se na chodu obce v budoucnu aktivně podílet. Rivalita mezi námi není, všichni se dobře známe a věřím, že i po volbách bude naše spolupráce otevřená a efektivní," řekl Petr Votruba, který byl předsedou přípravného výboru v Bražci a zde také sám kandidoval. Úspěšně, preferenční hlasy jej do sedmičky dostaly. „Pokud nebude podána žádná výtka k průběhu voleb, mohla by být již koncem ledna svolána ustavující schůze zastupitelstva. Po ní se obec začne starat o svůj chod sama," uvedl Ministerstvem vnitra pověřený správce obce Bražec Jindřich Ponocný.

Také v Doupovském Hradišti rozhodla necelá stovka voličů o jménech budoucích zastupitelů. „Lidé mají zájem ovlivnit, kdo se vrhne na vedení obce po volbách. Dosud jsme tuto možnost coby součást vojenského újezdu neměli," řekla předsedkyně okrskové volební komise v Doupovském Hradišti Ilona Macháčková. Zde proběhla před vznikem nové obce s uměle vytvořeným názvem anketa, jestli o ni místní lidé vůbec stojí. A stáli, druhá možnost totiž byla rozdělit 4 osady se 148 obyvateli mezi okolní obce. „Do katastru Doupovského Hradiště navíc připadla i Činovská skládka. Ta bude rozhodně podstatným zdrojem příjmu do obecního rozpočtu," doplnila Macháčková.

Nejistota, která padá na občany obou obcí, pramení ze strachu z privatizace jejich bydlení. Na to by jim však mělo být poskytnuto předkupní právo.

„Jsme rádi, že jsme samostatní. Fakticky se pro nás asi nic nezmění, lidé mají akorát strach z privatizace bydlení," řekla Deníku Ilona Macháčková, předsedkyně okrskové volební komise z Doupovského Hradiště. Privatizace bytů a domů je velmi diskutovaným tématem také v Bražci, kde byl strach z developerů a překupníků uklidněn zárukou toho, že byty budou nejprve nabídnuty k odkupu jejich současným obyvatelům. Ti si je buď budou moci koupit, nebo nadále zůstat v nájmech.

„Mění se všechno. Byly doby, kdy se na újezdním úřadě musela hlásit i návštěva. Když k nám někdo chtěl přijet, museli jsme mu zajít pro povolenku. Také budeme muset vyřídit nové občanky a ostatní doklady. Toto nám magistrát zprostředkuje do konce února zdarma. V obci se snad s jejím osamostatněním rozjede nějaký společenský život," řekla Kateřina Zagidulinová, která žije v Bražci přes 40 let.