Zareagoval až na dotaz Deníku. „Podle zjištění místního šetření oddělení památkové péče magistrátu, které je orgánem státní památkové péče, skutečně při pracích na rekonstrukci domů Sadová 39 a 41 (objekt „Brazílie) stavebník provedl bez vědomí stavebního úřadu i oddělení památkové péče rozsáhlé bourání daleko nad rámec původního povolení," potvrdil masivní stavební zásahy do domů v samém srdci památkově chráněné zóny mluvčí magistrátu Jan Kopál.

A zdůraznil, že památkáři okamžitě zahajují správní řízení s majitelem objektu. „Pokuta v takovém řízení může dosáhnout výše až dva miliony korun za každý objekt."

Investorem Brazílie je společnost VIN-CORFU company. Jednateli jsou Jurij Onisko a Igor Venetskyi z Ukrajiny.

A aby toho nebylo málo, jedním z architektů, kteří přestavbu realizují, je Břetislav Kubíček, člen komise architektury a památkové péče při radě města. Tedy té komise, která má podobným zvěrstvům investorů v Karlových Varech předcházet a zamezit.

Architekt Kubíček pochybení přiznal, ale také hájil.

„Oba domy byly v osmdesátých letech radikálně přestavěny a když jsme odhalili konstrukci, technický stav objektu byl špatný. Stabilizovali jsme fasádu, ale suterénní patro v ploše dvora a nástavba nad tímto půdorysem na výšku nadzemních podlaží musela být vybourána. To byla první etapa a na ni jsme měli povolení," uvedl. Pak ale dodal, že přišla zima a ta prý byla tužší, než stavbaři předpokládali. „Zdivo pak ohrožovalo pracovníky," vysvětlil totální demolici. „To jsme nenahlásili včas ," přiznal.

Náměstek Jiří Klsák (KOA) byl postupem investora nejen šokován, ale patřičně rozlícen. „Bourání v tomto rozsahu povoleno neměli. Tohle není možné tolerovat. Požaduji přísný a exemplární postih. Když se toto děje a nikdo není potrestán, pak se to bude dít stále," naznačil náměstek. Odvolání ke krajskému úřadu prý investorovi leckdy projde a vyvázne bez trestu. Klsák byl zbouráním domů v Sadové ulici zasažen dvojnásob. Architekta Kubíčka dobře zná. A chování ve stylu pod svícnem bývá tma, by od něj nečekal, dodal.

A jak dopadla pokuta investorovi za demolici domu na Zámeckém Vrchu v památkové zóně města? „Stavebník a vlastník pozemku je občanem Ruské federace. Řízení o spáchání přestupku, které provádělo oddělení státní památkové péče karlovarského magistrátu, proto bylo velmi obtížné. Adresát nepřebíral korespondenci, nevracely se doručenky, neustále měnil své zástupce a řízení se protahovalo," uvedla Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu. Dodala, že uplynula roční zákonná lhůta, v níž měl být přestupek projednán a současně musel nabýt i právní moci. „Krajský úřad proto rozhodnutí magistrátu zrušil a řízení zastavil," doplnila mluvčí.