Je to fiasko, nebo prostě ambiciózní podnikatelský záměr za půl miliardy, který nevyšel? V každém případě jdou pozemky s dosud jediným postaveným domem ze šesti plánovaných činžáků v Jenišově za 29 milionů do dražby. Ta se bude 11. prosince konat elektronicky s vyvolávací cenou 19 milionů 333 tisíc. Dražebník musí složit dvoumilionovou jistinu s nejnižší minimální výší příhozu 100 tisíc korun.

Investorem domů je společnost Vaprostav ruského investora Vladimíra Vasilijeva a kvůli dluhům na ni byla letos v červenci uvalena exekuce a dán příkaz k prodeji.

Stavbu provázely problémy už od samého počátku. Původně mělo stát v Jenišově sedm čtyřpodlažních domů s 222 byty. V roce 2009 jenišovské zastupitelstvo projekt odmítlo s odůvodněním, že územní plán počítá s odlišným využitím centra obce. „Projekt činžovních domů jsme odmítli už podruhé, ale vrací se jako bumerang," uvedl v roce 2009 starosta Truksa. Jenomže stavební úřad záměr schválil a stavba byla zahájena. Investor tedy projekt přepracoval a začal s výstavbou šesti domů se 139 byty.

Problémy ale pokračovaly, protože protestoval nejen jenišovský obecní úřad, ale stížnosti podávali i lidé v obci. Vše vyústilo v zastavení stavby, což investor nerespektoval, ve výstavbě pokračoval a incidentů přibývalo. Pod domy začal ujíždět svah, a v loňském roce na stavbě dokonce zasahovali i celníci. Zjistili, že zde načerno pracuje sedm dělníků. Pět z Ukrajiny a dva z Uzbekistánu.

Starosta Truksa navíc kritizoval i to, že realitní kanceláře už nabízejí byty v dosud nedokončených domech. „Dokázali jsme stavbu zastavit, ale bytů už bylo údajně prodáno šest až osm. Těmto lidem reálně hrozí, že o ně přijdou," uvedl. To potvrzuje i paní Adamovská, která si zde byt zakoupila. „Obavy mám. Dražby se ale nezúčastním, nemám dva miliony na složení jistiny. V tuto chvíli zvažuji další kroky," vysvětlila majitelka draženého bytu.

Potíže by ale mohly nastat i dalším lidem v obci. Do dražby totiž jdou i pozemky, vodovod, inženýrské sítě i veřejné osvětlení a chodníky. „To znamená ohrožení pro 82 rodinných domů. Teoreticky by se nemuselo stát nic. Ale máme špatné zkušenosti. Už jednou jsme podobný případ řešili, úředníci nezmohli nic," zdůraznil Ivan Truksa. A poukázal i na chyby v ocenění dražených komodit. Bez odezvy. Podezíravost je proto podle něj namístě. „Mohlo by to být celé nahrané a vše vydražit spřízněná firma," domnívá se starosta Truksa, jemuž nedá spát ani informace, že firma Vaprostav by mohla kvůli zmařené investici žalovat stát, a to údajně o dvě stě milionů korun.